Drag queens in de woestijn

Independent Productions

De disco-roadmovie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert van Stephan Elliott heeft een zekere aantrekkingskracht. Zijn het de oerfoute kostuums van de drie queens? Is het de meeslepende, kitsch soundtrack? Zijn het de weidse, Australische woestijnlandschappen? Hoogstwaarschijnlijk is het een combinatie van dat allemaal én van drie stoere mannen als Terence Stamp, Hugo Weaving en Guy Pearce die een hele film door als travestiet over je scherm paraderen.

Independent Productions

De drie collega’s Mitzi del Bra, Bernadette Basinger en Felicia Jollygoodfellow trachten de sleur van de stad te ontvluchten door een show te verzorgen in een afgelegen woestijnstad. Ze verzamelen hun accessoires en hun beautycase en kopen een busje om de woestijn te doorkruisen. Hun trip is een aaneenschakeling van vreemde ontmoetingen en flamboyante, muzikale uitspattingen. Thema’s als geslachtsverandering, AIDS, familie en intolerantie komen aan bod maar overschaduwen de show niet. De beelden zijn fris en kleurrijk genoeg om je even te laten meedromen met de tot de verbeelding sprekende subcultuur van drags.

In de openingssequentie van Priscilla zien we Mitzi del Bra (Hugo Weaving) aan het werk tijdens één van haar performances in een doordeweekse pub. In vol ornaat baant ze zich een weg over de bar en tussen de pool-spelers. De scène ademt zowel passie uit als de ontnuchterende anticlimax van een ondergewaardeerde act.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.