Back to the 70’s met Shaft

Warner

Warner

“Who’s the black private dick, that’s a sex machine to all the chicks? Shaft! Ya damn right!”

Shaft was zowat de eerste Afro-Amerikaanse held die we op het grote scherm te zien kregen. De reacties op de originele film in 1971 waren gemengd. Enerzijds was het een gedurfde zet op dat ogenblik om een film te brengen met voornamelijk zwarte acteurs. Anderzijds dook vaak de kritiek op dat, ondanks de aanwezige zwarte sensibiliteit, de film op zich niet veel meer was dan een zwarte versie van de ‘Hollywood gumshoe thriller’ uit de jaren 40. Toch kende Shaft een groot succes, niet in het minst dankzij het charisma van hoofdrolspeler Richard Roundtree.

“Who is the man that would risk his neck for his brother man? Shaft! Can you dig it?”

Ondertussen is het figuur Shaft zowat uitgegroeid tot een cult-icoon, al is het niet met de bekendheid of de populariteit van een Ché Guevara of een Bob Marley. Men refereerde de afgelopen decennia toch tal van keren naar de zwarte detective. Het meest recent gebeurde dat nog in Quentin Tarantino’s Django Unchained. Daarin was een zekere begeerlijke jongedame genaamd Broomhilda von Shaft (Kerry Washington) te bewonderen. De naam spreekt al voor zich, maar het was Tarantino zelf die het vermoeden bevestigde. Tijdens de Comic-con editie van 2012 gaf de regisseur te kennen dat hij Broomhilda en Django  als verre voorouders van John Shaft ziet.

“Who’s the cat that won’t cop out when there’s danger all about? Shaft! Right On!”

United International Pictures

In 2000 probeerde men Shaft nieuw leven in te blazen met een gelijknamige sequel. Hierin neemt Samuel L. Jackson de rol van John Shaft op zich. Niet als vervanger van Roundtree, wel als zijn neef die toevallig dezelfde naam draagt. De vernieuwing kende echter minder succes dan het origineel.

Men behield voor de sequel de originele titelsong van Isaac Hayes. Deze won destijds naast tal van andere awards onder andere een Academy Award en werd ook genomineerd voor de Golden Globes. Deze titeltrack speelt tijdens de generiek van de nieuwe Shaft boven een montagesequentie die rood en blauw gefilterd is, en neemt je in enkele minuten mee naar de jaren 70. Een gepaste ode aan de oorspronkelijke John Shaft.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.