Begingeneriek: Game of Thrones

HBO

HBO

Wie dit artikel leest is waarschijnlijk meer dan vertrouwd met de serie Game of Thrones, en dus ook met zijn begingeneriek. Voor degenen die het gekende thema nog geen ettelijke keren hebben zien en horen passeren leggen we het basisconcept nog eens uit. Maar ook wie al telkenmale opnieuw is meegevoerd naar de landen van Westeros en Essos beseft misschien nog niet ten volle wat men in deze uiterst originele begingeneriek allemaal naar voren tracht te brengen.

Voor de generiek van Game of Thrones greep HBO naar enkele vertrouwde artiesten terug. De bedenkers ervan waren eerder al de breinen achter generieken voor reeksen als Rome, Big Love en Carnivale. Naast trouw aan de huisstijl bleef men evenzeer trouw aan de genreconventies. Net zoals de meeste fantasy literatuur voorafgaand een kaart bevat, leidt men ook de reeks in met een soortgelijke kaart, zij het dan één die op maat van dit audiovisuele werk werd gemaakt.

HBO

De generiek wordt gevormd door een driedimensionale kaart van de continenten Westeros en Essos. Deze bevinden zich op het oppervlak van een ‘bol’ die als kern een zon heeft. Hier rond cirkelen enkele ringen die men baseerde op een astrolabium, een instrument waarmee men vroeger de plaats en hoogte van hemellichamen berekende in functie van de tijd en de eigen locatie. Doorheen de generiek worden beelden van deze draaiende ringen afgewisseld met close ups van de verschillende locaties die in de betreffende aflevering worden aangedaan.

Op de ringen wordt telkens met gravures een tafereel afgebeeld dat een stukje van de geschiedenis van de zeven koninkrijken vertelt. Zo zie je een draak die de vernieling van een stad door een vulkaan gadeslaat, wat verwijst naar de zogenaamde ‘doom of Valyria’. Een ander tafereel op de ringen toont de verschillende zegeldieren van de Starks, Lannisters en Baratheons, die de draak van de Targaryens bestrijden. Een duidelijke referentie naar de rebellie onder leiding van Robert Baratheon (Mark Addy).

HBO

Tussen de verschillende shots op de ringen door maken we zoals gezegd een reis over de twee grote continenten. De verschillende steden die hierbij worden aangedaan worden opgebouwd uit tandwielen en allerlei andere mechanische onderdelen. Op het meest centrale tandwiel is doorgaans het zegeldier van de familie die heerst over de stad terug te vinden. De makers gaven mee dat deze mechanische vorm van creatie de kijker moest refereren aan de uitvindingen van Leonardo Da Vinci, al bleven ze onduidelijk om de redenen hiervoor.

Eindigen doen we zoals we begonnen zijn, met de cirkelende ringen. We zien de verschillende nobele huizen van Westeros buigen voor de triomferende hertenbok van de Baratheons om over te gaan naar het logo van de serie, omringd door de verschillende zegeldieren in profiel. Dit alles wordt begeleidt door een heerlijk krachtig thema dat al snel deel ging uitmaken van de serie als geheel.

De generiek evolueert ook mee met de serie en is per aflevering iets anders. Bepaalde steden verdwijnen, andere komen er bij. Zo zijn de toevoegingen van steden als Pyke, Quarth en Dragonstone erg opvallend omwille van de aparte architectuur. Zoals gezegd hangt dit af van de locaties die in de aflevering worden aangedaan. Wanneer je jezelf binnenkort dus terug in de zetel aantreft, om van het derde seizoen dat momenteel loopt te genieten, hou je aandacht er tijdens de generiek dan maar goed bij!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.