Achterwaarts in Ex-Drummer

A-film Distribution

In 1997 had ik een cassette met de opname van de kortfilm A Hard Day’s Work. De jonge regisseur Koen Mortier sloeg anarchistisch in het rond en trakteerde met zijn werkje de Vlaamse filmliefhebber op een Tarantinesk kunstwerkje. De groep dEUS ondersteunt de muzikale begingeneriek en Metal Molly verzorgt de eindgeneriek. Tussen die twee hits blinkt de film uit in verantwoord geweld en licht-filosofische criminaliteit met Norman Baert in de hoofdrol. Even lijkt een echte Vlaamse actiefilm niet onrealistisch.

KFD

Tien jaar later daagt Koen Mortier de Vlaamse goegemeente uit met de beste (want enige) Herman Brusselmans-verfilming tot op heden. Mortier neemt gelukkig genoeg afstand van het boek Ex-Drummer en maakt zijn eigen film. Net als bij Brusselmans krijg je bij Mortier echter evenzeer het gevoel dat choqueren het doel is. Maar Ex-Drummer is door genoeg visuele rijkdom en humor meer dan een circustrucje. Naast Baert als lispelende en gitaar spelende psychopaat vinden we Sam Louwyck en Gunther Lamoot als miserabele bandleden. In 2010 kwam hetzelfde kliekje op de proppen met 22 Mei. Voor dat project laten ze alle humor achterwege en trakteren ze het publiek op een wanhopige trip zonder enige ademruimte.

Koen Mortier wil grenzen verleggen. Hoe ver hij kan of wil gaan is dan weer minder duidelijk. Voor de promotie van Ex-Drummer rekende hij op de walging van vooraanstaande BV’s en stuitte zowat alle media in Vlaanderen tegen de borst. Het resultaat was dat diezelfde media 22 Mei bijna doodzwegen, met alle financiële gevolgen van dien. Mortier haalt alles uit de kast haalt om de aandacht op zijn films te vestigen. De achterwaarts afgespeelde intro van Ex-Drummer laat al meteen een bevreemdende indruk achter. Nog vreemder is het personage dat op het plafond van zijn appartement stapt, de verkrachter met de enorme penis en de oude, kale nymfomane. Tussen al de gekheid liggen een groot aantal prachtig gefilmde scènes en een fotografie om u tegen te zeggen. Sam Louwyck beeldt op hysterische wijze een rouwende vader uit. Ex-Drummer is geen typische Vlaamse feelgoodfilm, maar een intrigerende en subjectieve visie op de menselijke waanzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.