Smoke! Smoke! Smoke that cigarette!

A-Film

Australië wordt binnenkort het eerste land waar sigaretten enkel nog in neutrale pakjes verkocht mag worden, zonder verwijzing naar de kleuren of typografie van het merk zelf. In meer en meer landen is het roken op openbare plaatsen verboden en zowat elke vorm van kanker wordt herleid naar de gevolgen van actief en passief roken. In 2005 verfilmde Jason Reitman (Juno, Up in the Air) het boek Thank You for Smoking.

A-Film

In deze satire brak Aaron Eckhart door als hoofdrolspeler met zijn personage Nick Naylor. Deze charismatische lobbyist bespeelt de media en de publieke opinie naar hartenlust en heeft de taak op zich genomen roken weer cool en aanvaardbaar te maken. Naast de maatschappelijke kritiek op machtige lobby’s en rijke internationale bedrijven blinkt Thank You for Smoking uit in scherpe dialogen, rake oneliners en het ontleden van de onfrisse technieken die door de verschillende PR-afdelingen worden gebruikt. Verder is het ook genieten van de prestaties van Maria Bello, William H. Macy en Sam Elliott als de Marlboro Man.

De begingeneriek van Thank You for Smoking past in het rijtje van retro-generieken en maakt gebruik van ouderwets kleurgebruik, lettertypes, emblemen en andere franjes. Voor wie nieuwsgierig naar de blues-tune die de generiek begeleidt: Het heet “Smoke! Smoke! Smoke! (that cigarette)” en was een hitje in de jaren 40.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.