End credits: Harry Brown

A-Film

A-Film

Er zijn zo van die films waarbij de muziek voor de credits bij het grote publiek een pak bekender is dan de film zelf. Harry Brown is misschien niet hét ultieme voorbeeld, maar de film komt er toch aardig dicht bij in de buurt. Het nummer voor de credits werd geschreven door Plan B (de artiestennaam van Ben Drew die zelf een hoofdrol op zich neemt in de film), in samenwerking met de drum and bass groep Chase & Status en kreeg na aanslepende overwegingen de welluidende titel End Credits mee.

A-Film

Het is goed mogelijk dat dit je helemaal niets zegt, End Credits is dan ook geen nummer met de allure van bijvoorbeeld een Skyfall van Adele. Eén ding kan ik je wel verzekeren, het nummer zette al menige feestzalen in vuur en vlam. Van de hallen in Flanders Expo tot de main stage op festivals als Pukkelpop of Rock Werchter, wanneer Chase & Status dit nummer brengt breekt het feest los. Of veel van die feestgangers Harry Brown reeds hebben bekeken valt echter sterk te betwijfelen. Laat staan dat ze zelfs maar van het bestaan ervan afweten. En dat is zonde. Daniel Barber brengt met Harry Brown namelijk een voortreffelijke prent die een cinematografisch sterk beeld geeft op de ruwe buitenwijken rond Londen.

Harry Brown (Michael Caine) is een gepensioneerde militair die zijn eenzame leven doorbrengt in het ziekenhuis bij zijn terminale vrouw en in de lokale pub waar hij schaak speelt met zijn enige vriend, Leonard Attwel (David Bradley). Kort na de dood van zijn vrouw verliest hij ook zijn vriend, nadat deze hardhandig door lokale hangjongeren wordt aangepakt. Wanneer het er op lijkt dat het gerecht de jongeren niets kan maken besluit Harry het heft in eigen handen te nemen en zaken op orde te stellen in zijn buurt.

End Credits bracht mij bij Harry Brown en hopelijk gebeurt dat in de toekomst nog met vele andere fans. De brutaliteit van de instrumentale laag in het nummer sluit de rauwe film erg knap af. En wie maar niets vindt aan de hele drum and bass rage raad ik alsnog aan Harry Brown een kans te geven. Als je dan aangenaam verrast achterblijft terwijl de credits lopen is dat misschien het moment om je mening net dat beetje bij te schaven.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.