Vreemde herinneringen

20th Century Fox

Strange Days is een film die op ongeveer alle vlakken ondergewaardeerd wordt door publiek en filmcritici. Deze sciencefiction-film uit 1995 was misschien wat voor op zijn tijd. James Cameron schreef het script en vrouwlief Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) regisseerde.

20th Century Fox

In de laatste dagen van 1999 zijn data-discs de nieuwe hype. Herinneringen met volledige zintuiglijke gewaarwording kunnen opgenomen worden en zijn een zeer populair tijdverdrijf. De film begint met een illegale opname van een overvaller die uiteindelijk de dood induikt. Ralph Fiennes’ personage klaagt wanneer “ze” sterven.

Kortweg gaat de film over een soort digitale pooier (Ralph Fiennes) die handelt in illegale opnames van vooral seksuele of misdadige aard tot hij op een dag in contact komt met een disc die informatie bevat die de hele stad in de chaos kan laten storten.

Naast dat thema werkt de film eveneens de millenniumangst uit, het aspect van verslaving en identiteitsverwarring en geeft het een plaats aan de rellen in Los Angeles van 1992 naar aanleiding van politiegeweld tegenover de jonge Rodney King. Maar nog opmerkelijker dan het erg spannende verhaal zijn het visuele aspect van de film en de technische hoogstandjes. Op vlak van neerslachtigheid kan Strange Days tippen aan Blade Runner en de resem aan acteurs (Juliette Lewis, Tom Sizemore, Angela Basset, Vincent D’Onofrio) speelt zodanig intens dat je het niveau vanzelfsprekend gaat vinden.

20th Century Fox

Voor de geloofwaardige herinnering-opnames  werden camera’s op speciale helmen gemonteerd zodat de bewegingen realistisch genoeg zouden zijn en het publiek een zo waarachtig mogelijk point-of-view indruk zou krijgen. Wat nu voor de hand liggend lijkt, was dat vier jaar vóór The Blair Witch Project heel wat minder. Dit is misschien ook een reden waarom Strange Days het veel beter deed op VHS en DVD dan in de cinemazalen.

En voor wie het interesseert: de quote “Right here, right now” voor de gelijknamige hit van Fatboy Slim werd gesampled uit Strange Days.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.