Opening crawl Star Wars

Twentieth Century Fox

Twentieth Century Fox

Een zwart scherm met daarop in felblauwe letters de boodschap “A long time ago in a galaxy far, far away …” Het moet één van de meest bekende openingschermen zijn in de hele filmgeschiedenis. Wat volgt is niet minder bekend. De titel, Star Wars, in het bekende lettertype met de gele randen op een zwarte achtergrond, gevolgd door een inleidende tekst die over het beeld loopt en je als kijker in deze intergalactische strijd werpt. Een establishing shot in de ruimte brengt ons uiteindelijk echt in het verhaal.

Twentieth Century Fox

De opening liep voor het eerst op 25 mei in 1977 en ontketende een rage die ongekende proporties zou aannemen. Eerst kregen we het drieluik A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi. De reden hiervoor was eerder van commerciële aard. Men zag in episode vier tot zes simpelweg meer potentieel tot succes dan in de eerste drie episodes. Het was voor de fans wachten tot eind de jaren 90, wanneer de franchise hervat werd met Star Wars: Episode I – The Phantom Menace. In de jaren daarop kregen we ook Attack of the Clones en Revenge of the Sith. Voor velen van die fans bleek de inleidende trilogie helaas een flauw afkooksel te zijn van wat hen ooit zo enthousiast had gemaakt.

Met de verkoop van LucasArts aan Disney, en het nieuws dat er vanaf 2015 jaarlijks een film zou komen die zich afspeelt in het Star Wars universum, groeit de angst bij vele fans over wat er met hun geliefde franchise zal gebeuren. Niet geheel onterecht als je de evolutie van Pixar ziet sinds zij deel uitmaken van het Disney consortium.

Maar laat ons de toekomst nog even uit het oog verliezen en ons focussen op het verleden. Wanneer de openingsklanken van John Williams door de boxen schallen blijft het verleidelijk om de originele trilogie van voor af aan te beginnen. En zeg nu zelf, iedereen kan met het weer dezer dagen wel een zegen gebruiken. So may the force be with you!

http://www.youtube.com/watch?v=7jK-jZo6xjY

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.