Schuld en Boete in Italië

Cate Blanchett

RCV Film Distribution

In filmscholen over de hele wereld bestuderen jonge, enthousiaste geesten het werk van de Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski. Hoewel zijn films bestaan uit esoterische uiteenzettingen die naar hedendaagse normen naar saaie dialectiek neigen, was hij heel bedreven in het omzetten van complexe en abstracte ideeën naar afgewerkte, verhalende beelden. In 1996 sterft Kieslowski en Tom Tykwer (Lola Rennt) moet hun gemeenschappelijk project alleen afwerken. Heaven is het eerste deel van een onafgewerkte trilogie en vertelt het verhaal van een terroriste op de vlucht voor haar schuldgevoel.

RCV Film Distribution

In tegenstelling tot de meeste films van Kieslowski is Tykwers Heaven een lust voor het oog. Weinig regisseurs slagen er in architectuur, natuur en clair-obscur een grotere rol te geven dan Tykwer in Heaven. DOP Frank Griebe (Perfume, Cloud Atlas) mag zich volledig uitleven. Hij gebruikt zijn lens als een 17de eeuws canvas. De maniëristische versieringen op het uniform van de carabinieri, de Italiaanse straatjes en de glooiende landschappen nodigen uit tot meerdere kijkbeurten.

De manier waarop Cate Blanchett de ambigue bommenlegster Philippa Paccard speelt is indrukwekkend, maar verrassender is het talent van de ondergewaardeerde Giovanni Ribisi. Hoewel zijn hoge functie binnen de Scientology-kliek en zijn recente rol in Avatar hem niet populair maken, heeft hij zijn kunnen reeds bewezen met zijn rollen in Boiling Room en The Gift (eveneens naast Cate Blanchett). De carabinieri die hij vertolkt in Heaven blinkt uit in een onvoorspelbare rechtlijnigheid die op autisme lijkt. Uit verliefdheid voor de knappe Philippa helpt hij haar ontsnappen. Tijdens hun vlucht onttrekken ze zich gaandeweg meer en meer aan hun omgeving en aanvaarden ze hun loutering.

Heaven begint met de melding van de imminente bomaanslag en hoe de wanhopige daad nog slechter afloopt dan verwacht. Blanchetts Italiaans is, net als dat van Ribisi, een lust voor het oor. Tom Tykwer confronteert zonder verpinken de toeschouwer met de gruwelijke aanslag en laat de relatie tussen de twee hoofdpersonages zich rustig ontplooien. Heaven blijft lang nazinderen en is een zeldzaam voorbeeld van een film die op zowel visueel als inhoudelijk vlak zeer hoog scoort.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.