Patlabor en andere Mecha

Shochiku

Shochiku

Met Pacific Rim bouwt Guillermo del Toro voort op het mecha-subgenre. Deze populaire sciencefiction-strekking focust op zwaar bewapende robotten van variërende grootte die door mensen bestuurd worden, al dan niet vanop afstand. Nu militaire drones meer regel dan uitzondering worden in moderne oorlogsvoering en chirurgen complexe medische operaties makkelijk van op kilometers afstand uitvoeren, lijkt dit soort robotten steeds minder onrealistisch.

Shochiku

In Japan, waar het genre al een kleine halve eeuw tot de verbeelding spreekt, zijn anime-reeksen als Neon Genesis Evangelion de bekendste en meest uitgewerkte vertegenwoordigers van mecha. Regisseur Oshii Mamoru (Avalon) pakte het gegeven op zijn eigen manier aan. Wie Ghost in the Shell zag en onder de indruk was van de details in het ontwerp van mechaniek en wapentuig, merkte ’s mans liefde voor technologie en dynamiek.

In zijn Patlabor-films en -reeks hebben robotten en hun piloten de hoofdrol. Een sectie van de politiemacht beschikt er over zogenaamde Labors (oorspronkelijk ontworpen voor industriële doeleinden) om allerhande missies uit te voeren. In de ondertussen twintig jaar oude intro van Patlabor 2: The Movie hoor je in de eerste plaats de soundtrack van vaste componist Kenji Kawai en zie je korte stukken uit de pilotenopleiding. Oshii houdt het simpel en praktisch, zodat de dynamische gevechten en panoramische shots later in de film des te meer tot hun recht komen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.