Aan het woord: Ritesh Batra over The Lunchbox

Sony Pictures

Sony Pictures

Op het afgelopen Film Fest Gent wist Supercalifragilistic de Indiase regisseur Ritesh Batra te strikken voor een interview over zijn film The Lunchbox. Waar deze film, met in de hoofdrol Irrfan Khan (Slumdog Millionaire, Life of Pi), over gaat, laten we hem hieronder liever zelf vertellen. Wat we wel  al kwijt kunnen is dat Batra buiten India voorlopig nog vrij onbekend is. Al vermoeden we wel dat er met deze prent een aantal deuren voor hem zullen open gaan. Onze harten heeft hij alvast veroverd!

Sony Pictures

S: Hallo Ritesh. Kan je ons kort vertellen waar The Lunchbox over gaat?
Het gaat, zoals je misschien al kon raden, over een lunchbox. In Mumbai heb je namelijk een bijzonder goed geoliede organisatie van zo’n vijfduizend dabawala’s (letterlijk: “lunchdragers”, SD) die dagelijks miljoenen door trouwe vrouwen thuis bereide lunchboxen bij de bureaus van hun echtgenoten brengen, en de lege lunchboxen weer terug thuis bezorgen. Volgens de statistieken zou slechts 1 op de 6 miljoen lunchboxen fout geleverd worden. Mijn film gaat over die ene fout bezorgde lunchbox, die daardoor een eenzame vrouw in contact brengt met een man in de herfst van z’n leven. Deze vergissing brengt een soort van relatie tussen de twee op gang die zich uit in de briefjes die ze in de lunchboxen verstoppen.

S: Misschien een beetje vreemde vraag, maar waarom neemt niemand z’n eigen eten mee naar werk?
(lacht) Je moet weten dat dit een traditie is die al 125 jaar bestaat, gestart door een groep mensen buiten Mumbai. In die tijd had je nog niet zoveel restaurants als nu en was dit de enige manier om ’s middags een warme maaltijd te eten. In India heb je ook een gans andere eetcultuur als in het Westen bijvoorbeeld, waar er al sneller eens een broodje naar binnen wordt gespeeld tijdens de middag. In India wordt er overdag warm gegeten, en elk deel van India heeft haar eigen specialiteit. Mumbai telt meer dan 10 miljoen inwoners, die allemaal uit verschillende delen van India afkomstig zijn. Om die allemaal hun eigen speciale keuken te kunnen serveren, koken de vrouwen dus zelf en brengen ze dit via de dabawala’s bij hun man. Dat en het feit dat de mannen gewoon lui en verwend zijn, natuurlijk!

S: Waarom koos je voor dit thema als onderwerp voor je film?
Ik maakte hier eerder al eens een documentaire over. Voor die documentaire heb ik me ondergedompeld in het systeem en kwam ik in contact met verschillende kleine verhalen. Ik kon deze niet ten volle uitwerken voor de documentaire, en omdat deze verhalen me niet loslieten besloot ik ze in een script te gieten.

Sony Pictures

S: Er zit, naast drama en romantiek, ook veel humor in de film. Vond je het vooraf noodzakelijk dat deze grappige elementen erin zaten of zijn ze er eerder op natuurlijke wijs ingeslopen?
Ik wist vooraf al dat de film net zoals het leven zowel droevig als grappig moest zijn. Tegelijk zijn er ook grappige momenten die er eerder spontaan zijn bijgekomen.

S: De relatie van de twee hoofdpersonages is voornamelijk gebaseerd op de briefjes die ze naar mekaar sturen. Was het moeilijk om dit visueel naar het grote scherm te vertalen?
In het begin maakte ik me hier inderdaad zorgen over. Gelukkig is Mumbai een heel mooie en aantrekkelijke stad. Ik kon er dus genoeg beelden van schieten en die dan doorheen de film mixen, waardoor hij voldoende interessant bleef voor de kijkers. Ik maakte me dus eigenlijk zorgen voor niks.

The Lunchbox loopt vanaf 11 december in de zalen.

(interview door Odin Van Schoote)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.