Brave klinkt braaf

Brave

Disney/Pixar

De Schotse Highlands hebben er op film nog nooit zo kleurrijk, levendig en uitnodigend uitgezien als in Brave. Disney en Pixar zetten het leven van prinses Merida extra in de verf. Niet alleen door de prachtige natuur, haar blauwe outfit maar tevens door haar rode haarlokken. Dat laatste is eens iets anders dan de blonde barbiepoppen van vroeger. Merida’s haarkleur is ook typerend voor haar eigenzinnig karakter.

Julie Fowlies rent de wind achterna, vliegt en strekt haar hand uit naar lucht. Ze doet dat terwijl ze twee nummers mag zingen voor de soundtrack van deze Brave. Beide nummers zijn braaf van aard en klinken lief. Maar veel meer dan dat zit er niet in. Geef mij dan maar de klankkleur van Birdy. Helaas verliest haar stem aan kracht en overtuiging door de typische folkloristische instrumentatie. Ze is bijvoorbeeld sterker op de soundtrack van The Hunger Games. Het best kan je het vergelijken met de nummers die Bryan Adams destijds heeft gecomponeerd voor de animatiefilm Spirit: Stallion of the Cimarron.

Het begin van deze soundtrack startte dus zeg maar op een tegenvallende noot. Patrick Doyle moet dus meteen orde op zaken stellen. Dat doet de componist van Rise of the Planet of the Apes en Thor gelukkig ook. Zijn Fate and Destiny blaast meteen nieuw leven in de geluiden van Braveheart, Rob Roy en How To Train Your Dragon. Zijn Remember To Smile doet zowaar denken aan James Horners score voor Titanic.

Doyle speelt met instrumenten en klanken. En dat is heel belangrijk voor een animatiefilm. Denk aan de briljante scores van Michael Giacchino voor The Incredibles en Rataouille. Met dat verschil dat Doyle onderling meer afwisseling in zijn scores legt dat Giacchino. Een score van Doyle pik je er zelden meteen uit. Helaas springt er nooit echt een nummer volledig uit. Zeker niet als je luistert naar zijn score voor Rise of the Planet en Thor. Dus op dat vlak stelt deze Brave teleur.

Nummers:

01. “Touch the Sky” (Performed by Julie Fowlis)
02. “Into the Open Air” (Performed by Julie Fowlis)
03. “Learn Me Right” (Performed by Birdy – with Mumford & Sons)
04. “Fate and Destiny”
05. “The Games”
06. “I Am Merida”
07. “Remember to Smile”
08. “Merida Rides Away”
09. “The Witch’s Cottage”
10. “Song of Mor’du” (Performed by Billy Connolly and Cast)
11. “Through the Castle”
12. “Legends Are Lessons”
13. “Show Us the Way”
14. “Mum Goes Wild”
15. “In Her Heart”
16. “Noble Maiden Fair (A Mhaighdean Bhan Uasal)” (Performed by Emma Thompson and Peigi Barker)
17. “Not Now!”
18. “Get the Key”
19. “We’ve Both Changed”
20. “Merida’s Home”

[imagebrowser id=26]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.