Onverwachte componisten, muzikale cameo’s

Sony Pictures

Sony Pictures

Met Chappie levert de Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp (District 9, Elysium) binnenkort een nieuwe science-fiction prent af in de Belgische zalen. Met rollen voor Yo-landi Visser en Ninja, de leden van de Zuid-Afrikaanse rapgroep Die Antwoord, zorgt Blomkamp voor een muzikaal extraatje. 

Ninja en Visser spelen zichzelf in Chappie en duiken al op in de trailer. Neilll Blomkamp regisseert Ninja en Visser niet als acteur. Hij geeft hen de kans om hun vreemde zelf te spelen. In een interview verklaart Blomkamp zijn werkwijze:

Yo-landi and Ninja are not influenced by the external forces that derail most artists and make them put out very benign, boring work. I think that is by far the most interesting and refreshing thing about them.

Ninja en Visser staan Dev Patel (Slumdog Millionaire), Sharlto Copley (District 9, Elysium), en Hugh Jackman (The Prestige, X-Men) bij. Of er muziek van Die Antwoord in Chappie opduikt naast Ninja en Visser valt nog af te wachten. Er is momenteel nog geen informatie beschikbaar over de soundtrack van Chappie. Visser en Ninja zijn echter niet de enige atypische muzikanten die een bijdrage leverden aan de filmindustrie.

Zo produceerde het Britse DJ duo The Chemical Brothers de soundtrack van de actiefilm Hanna van Joe Wright (Atonement, Pride and Prejudice) in 2011. Met de twee DJ’s achter de draaitafels sloeg Wright een bekende naam aan de haak. The Chemical Brothers zijn immers bekend van hits als Block Rockin’ Beats, Galvanize, en Hey Boy, Hey Girl. Zo kreeg Hanna een eigentijdse soundtrack en bewogen Cate Blanchett, Eric Bana, en Saoirse Ronan zich doorheen de film op de tonen van The Chemical Brothers. Ook Pitchfork had lovende woorden voor het Britse DJ duo:

For fans of the Brothers, Hanna represents the shockingly rare opportunity to hear a work by the duo whose intentions fall outside their longtime M.O. of making techno for rock fans.

Een jaar voordien stelde het Britse technowonder Jon Hopkins de soundtrack samen van de eerste langspeelfilm van Gareth Edwards (Godzilla), Monsters. De soundtrack sleepte een nominatie in de wacht tijdens de Britse prijzen voor filmmuziek, de Ivor Novello Awards.

De score voor Monsters was echter niet het eerste project van Hopkins in de filmindustrie. In 2009 componeerde hij immers samen met de Britse muzikanten Brian Eno en Leo Abrahams de soundtrack voor het drama The Lovely Bones van Peter Jackson met Mark Wahlberg, Rachel Weisz, en Susan Sarandon.

Ook cameo’s van muzikanten zijn geen uitzondering in Hollywood. Zo doken de Amerikaanse poppunkers van Blink 182 op in American Pie en was Michael Jackson te zien in Men in Black II. Muzikanten grijpen al gauw de kans om hun kunnen te tonen op het grote scherm.

RCV Video Distribution

RCV Video Distribution

In Fear and Loathing in Las Vegas van de Britse regisseur en acteur Terry Gilliam (Brazil, The Zero Theorem) duikt een van ’s werelds bekendste bassisten op. Flea, bekend van de Red Hot Chili Peppers, duikt in een van Dr. Gonzo’s (Johnny Depp) hallucinaties op. Verkleed als hippie strompelt Flea binnen in een toilet waar Gonzo zich net tegoed wou doen aan een verse dosis drugs.

Flea’s optreden in 1998 was niet zijn eerste cameo. De bassist dook voordien al op in het drama My Own Private Idaho van Gus van Sant (Elephant, Good Will Hunting). Het gerucht gaat dat Flea, Keanu Reeves, Michael Parker, en River Phoenix samenwoonden in het oude huis van Van Sant tijdens het draaien van de film. De samenhokkende acteurs speelden geregeld muziek samen en zetten vaak de boel op stelten, aldus de Internet Movie Database (IMDB).

Voordien dook ook Madonna op het grote scherm op. In het coming-of-age drama Vision Quest van Harold Becker (Mercury Rising) trad de Amerikaanse zangeres op en zong ze Gambler. De song werd nooit wijdverspreid in de Verenigde Staten, met uitzondering van de soundtrack.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.