Pijn en smart in het land van bloed en honing

In The Land of Blood and Honey

FilmDistrict

Rating: ★☆☆☆☆

Angelina Jolie heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Voor haar regiedebuut koos ze voor het oorlogsdrama In the Land of Blood and Honey. Een nog steeds gevoelig thema over de oorlog tussen de Bosniërs en de Serviërs die begin de jaren 90 uitbrak. Bovendien heeft ze het hele ding opgenomen in de oorspronkelijke taal (of talen), wat ook niet evident is. Naast de gruwel van de oorlog heeft Angelina oog voor een liefdesverhaal. Het geheel wordt voorzien van muziek door Gabriel Yared. Hij is nog steeds gekend van zijn muziek voor The English Patient. En dan zal de klaagzang waarme deze soundtrack opent niet geheel onbekend in de oren klinken.

FilmDistrict

Ook de rest van de score is vrij dramatisch en zwaar geladen. De pijn en de smart gaat daadwerkelijk door merg en been. Misschien iets te nadrukkelijk om deze score los van de film te beluisteren. Yared deelt het album met een aantal nummers zoals Miss Sarajevo vooral bekend door U2, hier in de versie van Passenger.

Ik kan begrijpen dat Angelina lokale artiesten heeft uitgekozen om zo de echtheid van haar verhaal te vergroten, maar het werkt niet echt op een soundtrack. Buiten de enkele rustige tracks, staan de lokale nummers in schril contrast met het werk van Yared. Die nummers zijn vergelijkbaar met wat Goran Bregovic doet voor de films van Emir Kusturica, alleen vormen die nummers meer een afgewerkt geheel bij Kusturica.

Een mindere score dus, maar volgens de review van Antoine blijft In In the Land of Blood and Honey een geslaagd regiedebuut van juffrouw Jolie of moeten we binnenkort mevrouw Pitt zeggen… .

Nummers:

1. When The Heart Dies, Nataša Mirković – De Ro (3:59)
2. Sables Mouvants (3:15)
3. Towards The Unknown (2:16)
4. The Loss (3:04)
5. Miss Sarajevo, Passengers and Luciano Pavarotti (5:44)
6. Evo Jedne Što Se Svira Na Plaži (Here’s One That Is Sung By The Sea), Bombaj Stampa (2:53)
7. The Waves, Dado Džihan & Waves and Patterns (5:11)
8. Moja Bozicna, Rade Šerbedžija & Miroslav Tadić (4:14)
9. Zemlja, Samir Besirevic (2:13)
10. Tebi Za Ljubav, Radisa Urosevic (3:15)
11. Stani Draga, Almer Imamovic (3:52)
12. Od Srca (From The Heart), Boban Markovic Orkestar (2:58)
13. A Wish, Dado Džihan & Waves and Patterns (3:59)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.