Songs die een scène maken (13)

Do the Right Thing

Universal Studios

Er zijn tijden geweest waar de nieuwe Spike Lee release een gebeurtenis om halsreikend naar uit te kijken was. Vandaag maakt geen van onze redacteurs aanstalten om mans Oldboy te reviewen. Dat is hard.

Do the Right Thing

Terug naar 1989. Do The Right Thing (‘produced, written and directed by Spike Lee, die ook nog de hoofdrol van pizzabezorger Mookie invulde) draait in de Amerikaanse zalen. Ergens in Chicago neemt een zekere Barack zijn toekomstige meisje ermee naar toe. 25 jaar later zijn de ambities van de president wat teruggeschroefd, maar Do the Right Thing en de bijhorende soundtrack staan nog steeds als een huis.

Do the Right Thing

Universal Studios

Do the Right Thing is een tragikomische registratie van één bloedhete dag in Bed-Stuy, Brooklyn. Niet alleen het kwik, maar ook de interraciale spanningen bereiken gevoelige hoogtes naarmate de film vordert.

Op het eerste zicht lijkt de film een opeenstapeling van inwisselbare anekdotes in een broeierige hood. Maar hier zit een jonge grootmeester in de stoel.

Fight the Power

Do the Right Thing opent met een pompende danssequentie op de beats van Public Enemy’s Fight the Power (die ritmische danschick is debutante Rosie Perez, die gestalte geeft aan Mookie’s vriendin Tina).

Do the Right Thing - Radio Raheem

Universal Studios

Anno 1989 was Public Enemy harder dan metal. Maatschappijkritischer dan punk. Nationale mascottes als Elvis en John Wayne labelden ze als racisten. Meer dan hitparadebestormers, waren Flavor Flav, Chuck D., Terminator X en de gecontesteerde Professor Griff een klankbord voor een zwarte generatie. Dit was de muziek die Lee nodig had om zijn verhaal kracht bij te zetten.

Our freedom of speech is freedom or death
We got to fight the powers that be
Lemme hear you say

Fight the Power vormt een rode draad doorheen de film dankzij het personage Radio Raheem (Bill Nunn). Een massieve muziekliefhebber die het woord laat aan Public Enemy via zijn op 20 D Energizers lopende gettoblaster.

De slome Mookie (Lee himself) verdient ondertussen de kost als pizzabezorger bij Sal’s Famous Pizzeria. Uitbater Sal (een geweldige Danny Aiello) en zijn zoons Pino (John Turturro) en Vito (Richard Edson) vormen buitenbeentjes in de zwarte buurt. Maar iedereen lust hun pizzaslices.

Do the Right Thing

Universal Studios

‘How come you ain’t got no brothers up on the wall here?’

Alleen, waarom hangen er geen Afro-Amerikanen tussen de Sylvester Stallones, Al Pacino’s en Frank Sinatra’s aan de muur? ‘You want brothers up on the Wall of Fame, you open up your own business, then you can do what you wanna do. My pizzeria, Italian Americans up on the wall.’, bijt Sal vraagsteller Buggin’ Out (Giancarlo Esposito – de acteur heeft ironisch genoeg zelf Italiaanse roots), een radicale vriend van Mookie, toe.

’s Nachts keert de verbaal opgefokte Buggin’ Out terug, met in zijn kielzog Radio Raheem en de zwakzinnige Malcom X militant Smiley (Lee habitué Roger Guenveur Smith). De gettoblaster gaat helemaal open. Revolutie op een beat.

Turn that JUNGLE MUSIC off. We ain’t in Africa.

Do the Right Thing

Universal Studios

De gemoederen laaien op. Uitbater Sal beslecht de discussie door met zijn Louisville Slugger Mickey Mantle baseball bat Raheems gettoblaster aan gruzelementen te slaan. Een benepen moment van stilte volgt.

Dan gaat Radio Raheem over de rooie. Die boombox was zijn trots. Zijn statussymbool – ‘Radio Raheem, like many Black youth, is the victim of materialism and a misplaced sense of values‘, liet Lee zich ooit ontvallen.

Nu zijn de rapen helemaal gaar. Op meesterlijke wijze zoomt de camera even in op een foto van een legendarische boksmatch. Ondertussen maakt de flippende Martin Lawrence zijn filmdebuut. Wat hierna volgt, is jammer genoeg minder grappig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.