Songs die een scène maken (14)

Warrior

E1

Toen in september 2011 de mixed martial arts-parabel Warrior in de Belgische zalen kwam, had de film de pech dat The Fighter nog vers in het geheugen lag. Wanneer Christian Bale zich uithongert, kan je er gif op in nemen dat de critici uit zijn hand eten en nadien verzadigd zijn.

Warrior – Het mannelijke equivalent van The Notebook

Toch doet Warrior het vandaag lang niet slecht in de gerenommeerde filmlijstjes. Al blijft de film niet onbesproken. 140 minuten lang is het zwalpen geblazen op de dunne koord tussen goedkoop sentiment en tijdloze cinema. Of zoals een YouTube-kijker het ooit krachtig samenvatte: “This movie is the man’s version of The Notebook!!!

Warrior - 2011 - Tom Hard - Joel Edgerton

E1

Het verhaal van twee rivaliserende broers, beiden verre van getrainde MMA-kampioenen, die elkaar in de finale van Sparta, ’s werelds grootste MMA-tornooi treffen, is behoorlijk tot zelfs compleet van de pot gerukt. Tel daarbij nog een bezopen vader met wroeging als gemene deler – wat overigens gerust letterlijk genomen mag worden – en je weet wel hoe laat het is.

Natuurlijk verdient regisseur Gavin O’Connor enkele fikse GAS-boetes voor de platgereden paden en aangedikte strijkers. Elk zijn meug. Ik heb nooit meegehuild met de Lars von Trier-liefhebbers in het bos, en toch gun ik hen zijn elitaire films. Als zij op hun beurt niet moeilijk doen over Amerikaanse sportdrama’s als Warrior: fair enough.

Want maken clichés een film minder goed? Minder krachtig? Wat is dat eigenlijk, een cliché? Zijn verhalen van underdogs niet broodnodig op het witte doek, teneinde de kijker aan de waan van de dag te laten ontsnappen?

Fight for country vs. Fight for family

Broedertwisten bestaan al sinds het boek Genesis. De Kaïn en Abel van dienst heten hier Tommy (een fysiek overrompelende Tom Hardy) en Brendan Conlon (een meer ingetogen Joel Edgerton). Vijf miljoen dollar prijzengeld brengt de verscheurde broers oog in oog in de arena. Tommy is een gedeserteerde ex-marinier die met de winst een bloedschuld hoopt in te lossen. Brendan is de brave fysicaleerkracht met een molensteen van een hypotheekschuld rond zijn nek.

Vader Paddy (Nick Nolte hield er een Oscarnominatie aan over) is de man die deze broers het leven gaf en het vervolgens tot een hel herleidde. En die nu, duizend dagen van de zuip af, op hun vergiffenis jaagt zoals kapitein Ahab op Moby Dick – passages uit het gelijknamige boek vormen het bindmiddel tussen de verschillende bedrijven.

Warrior - Tom Hardy

E1

I’m sorry Tommy! I’m sorry… Tap out Tom! It’s OK! It’s OK! I Love You! I Love You Tommy!

In de finale stellen we vast dat Brendan, de underdog, het pleit wint. Volgens de wetten van de geloofwaardigheid had hij niet eens de eerste ronde mogen overleven. Tommy, de gedoodverfde kampioen die al zijn tegenstanders met huid en haar heeft opgevreten, staat wankelend op zijn benen. Zie die linkerschouder daar uit de kom hangen. Helemaal aan gort gemept. En toch blijft hij als een gewond dier naar zijn broer wenken. Dat we dit als publiek allemaal pikken, heeft alles te maken met The Nationals About Today dat op de achtergrond speelt.

The National – About Today

Al sinds 1999 maakt The National muziek op maat van mensen die nooit helemaal lekker in dit heersende tijdperk zitten. Plaat na plaat groeit hun aanzien. Ze verdienen de allerhoogste vlucht naar het sterrendom.

Warrior - 2011

E1

Maar de ambities van Matt Berninger en de musicerende broederparen Dessner en Devendorf liggen elders. Ze willen mensen dingen laten voelen die anderen niet onder woorden kunnen brengen. Niets meer, en zeker ook nooit minder.

Today you were far away
and I didn’t ask you why
What could I say

Dat is wat de song About Today ook in deze scène weer doet. Regisseur O’Connor en scenarist Anthony Tambakis schaafden tot diep in de nacht aan de apotheose met het hartbrekende nummer eindeloos op repeat.

Wat valt er nog meer te zeggen? Deze publieksfavoriet werd in 2004 op de Cherry Tree-ep geperst. Hier gaat het evenwel om de The White Sessions-versie, die de band in 2007 opnam voor France Inter – de Franse Radio 1, zeg maar. Bariton Berninger zingt alsof de gaskraan openstaat. Waarvoor dank.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , ,

Comments are closed.