Songs die een scène maken (8)

This Is England

A-Film Home Entertainment

Grimsby, een Engels kuststadje aan de Noordzee. Een jongetje houdt halt bij een verloederd sloepwrak. Hij heeft iets aandoenlijks. Een minitatuurskinhead: Dr. Martens boots onder zijn opgerolde broekspijpen en een jeansuniform boven een geruit Ben Sherman hemdje. Uit een veel te grote tas haalt hij een witte vlag met een groot rood kruis. Het St. George’s cross, sinds vanouds het symbool voor Engels nationalisme. ‘De pot op met die kutvlag’, zie je hem denken.

This Is England

A-Film Home Entertainm

Please, Please, Please, Let Me Get What I Want van The Smiths vormt de geluidsband. Toch ontbreekt de karakteristieke stem van frontman Morrissey. Ook van het intrigerende gitaarspel van snarenplukker Johnny Marr is weinig te merken. Het gaat om een cover van het Britse folktrio Clayhill.

Het nummer sluit wondermooi aan bij de sobere scène. Het betreft het slotstuk van This Is England. Regisseur Shane Meadows (Dead Man’s ShoesSomers Town) verraste in 2006 vriend en vijand met dit klein meesterwerk, geïnspireerd op zijn eigen jeugd.

I got into the skinheads through my sister going out with one. He got me into reggae, and took me out hunting in big gangs. Then a split happened. Whereas with the first skinhead it was all parties and fun, this other guy was the one who had been to prison and came in with a much darker, political idea.

1983, een Engelse achterbuurt. Margaret Thatcher en haar Tories zwaaien de plak in het Verenigd Koninkrijk. De 12-jarige Shaun Fields (Thomas Turgoose) heeft het geluk niet voor het oprapen. Gepest op school. Zijn vader gesneuveld in de Falklandoorlog. Blijft over: een moeder die geen snars van begrijpt van het stukje verdriet dat permanent onder zijn huid verstopt zit.

Commercial Marketing

Het leven is ruk. Tot Shaun de charismatische skinhead Woody (Joseph Gilgun) leert kennen. We zien het eenzame schoffie opleven in een wereld van strakke Ben Shermans en Dr. Martens boots. Kattenkwaad uithalen en leven op het ritme van reggae, soul en ska. De soundtrack herbergt goed volk zoals Toots & The Maytals en The Specials. Dat klopt. Meadows focust op een groepje apolitieke skinheads, voor wie vriendschap en muziek primeert. Wat mooi geïllustreerd wordt met de aanwezigheid van de Jamaicaanse Rude Boy Milky (Andrew Shim). Een treffende geschiedenisles voor al wie skinheads en de ooit zo kleurrijke muzikale skinheadsubcultuur over eenzelfde extreemrechtse kam scheert (no pun intented).

Aan de idyllische dagen komt een einde, wanneer Woody’s oude vriend Combo (een Stephen Graham in ongeziene overdrive) terugkeert uit de gevangenis. Sinds het brommen houdt deze er ultranationalistische en racistische sympathieën op na. Het is de context waarin een vriendenkring uit elkaar valt, en de skinheadsubcultuur definitief haar slechte naam krijgt. Na de onafwendbare split, werpt Combo zich op als Shauns nieuwe mentor.

Men have laid down their lives for this. For this… and for what? So people can stick their fucking flag in the ground and say, “Yeah! This is England. And this is England, and this is England.

A-Film Home Entertainment

Het heulen met het National Front en rechts-extremisme krijgt later nog een bijzonder bittere nasmaak voor de jonge Shaun. De afloop van de film is ronduit schrijnend, met de prachtige muziek van Ludovico Einaudi op de achtergrond. Maar het zijn de laatste twee minuten die de definitieve mokerslag geven.

De muziek en gestileerde shots van het mistroostige kustlandschap vormen een prachtige afsluiter bij het coming-of-age verhaal. Let ook op die verbeten blik vol woede wanneer Shaun de St. George’s cross vlag de zee in gooit. De jonge, ADD’er Turgoose toonde zich een geboren talent. Het jochie had nooit eerder geacteerd. De filmcrew merkte Turgoose op in een plaatselijk lunapark in Grimsey. Het opdondertje was niet bepaald onder de indruk van hun castinguitnodiging. Hij vroeg naar verluidt vijf pond om op de audities te verschijnen.

De film viel flink in de prijzen. Met de miniseries This Is England ’86 en This Is England ’88 zou Meadows de cast terug samenbrengen in twee spin-offs op het kleine scherm. This Is England ’90 zit in de pijplijn. Aanraders voor fans van neerslachtige Britse kitchen sink drama’s genre Mike Leigh en Ken Loach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.