Songs die een scène maken (9)

20th Century Fox

20th Century Fox

Het gevoel dat je leven pas echt begon toen je voor het eerst naast haar wakker werd. De wereld is net Disneyland. Puur geluk kriebelt door je aderen. Dat gevoel heeft Tom Hansen (Joseph Gordon-Levitt) wanneer hij ’s morgens vrolijk uit zijn appartement wandelt. Nog nasoezend onder de lakens: Summer Finn (Zooey Deschanel).

20th Century Fox

Tom meets Summer on January 8th. He knows almost immediately she is who he has been searching for. This is a story of boy meets girl, but you should know upfront, this is not a love story.

Met (500) Days of Summer leverde Marc Webb in 2009 zijn fraaie langspeeldebuut af. Hij putte hiervoor inspiratie uit de shit & sores van een op de klippen gelopen relatie. Dat leverde een verrassend frisse film op. Met een soundtrack om u tegen te zeggen. Vandaag op FM Supercalifragilistic: You Make My Dreams (Come True) van Hall & Oates.

Tom Hansen (Joseph Gordon-Levitt), copywriter bij een wenskaartbedrijf, lijdt aan een hopeloze vorm van romcom-itis. Summer Finn (Zooey Deschanel), de nieuwe assistente van Toms baas, is veel nuchterder. Ware liefde is utopische kletskoek. Daar windt Deschanels personage, kind van gescheiden ouders, geen doekjes om. In de Ikea-scène (dag 34: net vóór ze gaan batsen) maakt ze Tom duidelijk dat ze helemaal niet op een vaste relatie uit is. Maar de liefde heeft al vaker mensen over de klippen van de ratio gejaagd.

20th Century Fox

Zoals onderstaande scène treffend illustreert. Tom komt uit de badkamer, en plots ligt er een blote Summer in zijn bed. Asjemenou!

De volgende dag: de beste ochtend van zijn leven. Dit is niet de walk van een man die net eventjes gescoord heeft. Dit is de zegetocht van een verliefde dwaas die zijn hart voor altijd verpand heeft.

De scène is cruciaal om de psyche van Gordon-Levitts personage te doorgronden. Zie die grijns op zijn gezicht. Net George Lucas die zijn bankrekeningsaldo checkt. Tom trekt de straat in als een koning. Niets dan vrolijke blikken kruisen het pad van onze held. De jeune premier schudt handjes, ontvangt schouderklopjes en deelt high fives uit alsof hij nooit iets anders gedaan heeft. ‘Like a boss!’

Well, well you (Ooh-ho, hoo-ooh, ooh-oo)

You make my dreams come true (You-hoo, you, you-hoo, hoo, you, hoo)

20th Century Fox

Bij zoveel ochtendvreugde hoort een gepaste song. Het zelfverklaarde ‘rock & soul’-duo Daryll Hall & John Oates moest je in 1981 niet vertellen hoe een catchy nummer in elkaar zit. De oorworm You Make My Dreams barst van de viriliteit. De bijhorende danschoreografie is heerlijk cheesy. Regisseur Webb heeft dan ook een verleden in het videoclipcircuit.

Gordon-Levitt swingt als een malle. Iedereen houdt van Tom vandaag! Omstaanders tillen hem de lucht in, alsof hij Romelu Lukaku is. Er zijn spetterende fonteinen, een bonte fanfare, en zelfs een animatievogeltje dat weggevlogen lijkt uit de Disney-flick Enchanted.

Let ook op het kleurenpalet tijdens de danssequentie! Het merendeel van de passanten heeft bruin haar, net als Summer. Webb laat ook de kleur blauw opvallend overheersen. Een trucje dat de regisseur heel de film door toepast. Summer huppelt steevast rond in een blauw stofje. Een handigheidje om Deschanels opvallende blauwe kijkers extra in de verf te zetten. Jaja, die Webb-mans moet je niet vertellen hij visueel kan scoren.

20th Century Fox

Een ander geniaal detail is de hilarische cameo van Harrison Ford (op 0:23 in onderstaand clipje). Wanneer Tom zijn haar goed legt in de ruit van een geparkeerde auto, zie je een jonge Ford in zijn Han Solo-kloffie naar Tom knipogen. Het beeld komt uit Episode IV: A New Hope, waarin de Star Wars-rebel oorspronkelijk naar prinses Leia pinkte.

Een vrolijke bedoening, of toch niet? De film volgt een niet-chronologische vertelstructuur. Als kijker weet je dat het een kwestie van tijd is voor de genadeloze liefde Toms hart eruit rukt en er een wilde samba op danst. Op dag 290 om precies te zijn.

Tussen het meezingen met Hall & Oates door, wil je snel even ‘laat dat, ongelukkige!’ schreeuwen. En ergens denk je ook: ‘naïeve kloot’. Had Tom al die Liebeskummer & hartenzeer niet kunnen vermijden, als hij wat tussen Summers lijntjes had gelezen? Maar wie doet dat nu, als je dromen uitkomen?

Deze vertolking zorgde voor een fikse maximalisering van Gordon-Levitts vrouwelijke aanhang. Heel wat  fans waren dan ook ontroostbaar toen ze naast  een ticket voor ’s mans doortocht op Film Fest Gent grepen. Daarom heeft Supercalifragilistic nog een extraatje in petto! Dat de chemie tussen de acteur met de puppy-oogjes & Deschanel vonkte als een tierelier, mag geen geheim heten. De acteur & actrice zijn in het echte leven al jaren beste maatjes. Hun vriendschap gaat terug tot 2000. Toen troffen ze elkaar op de set van de indiefilm Manic. Sindsdien spreken ze geregeld af.

Geen loze promopraatjes. In onderstaand filmpje zie je het duo een amusante cover van Nancy Wilsons What Are You Doing New Years Eve? opvoeren. Zonder dank.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , ,

Comments are closed.