Soundtrack: 300: Rise of an Empire

Warner

Warner Bros.

De naam Tom Holkenborg bekt niet zo goed in het buitenland. Dus veranderde Tom zijn naam in Junkie XL. En die klinkt bekender in de oren. Zeker omdat de Nederlander in 2002 een dikke hit scoorde met A Little Less Conversation, zijn remix van de hit van Elvis Presley.

Dat nummer zong Elvis oorspronkelijk voor de film Live a Little, Love a Little uit 1968. En zo is meteen de link gelegd met de huidige carrière van Junkie XL. Vanuit California maakt de Nederlander namelijk meer en meer opvallende filmmuziek. Zoals vaak was dat eerst nog op de achtergrond. Zo hielp hij Hans Zimmer net als Atli Örvarsson bij de soundtrack voor Man of Steel. Dichter bij huis werkte hij aan de muziek voor New Kids Turbo (2010) en De Heineken Ontvoering (2011).

Warner Bros.

Nu pakt Junkie XL groots uit met zijn score voor 300: Rise of an Empire (2014) van regisseur Noam Murro. Daarmee volgt hij in de voetsporen van Tyler Bates. Als je de twee soundtracks naast elkaar legt, dan vallen het volume en de grootsheid meteen op. Beide componisten overdonderen met hun muziek, maar beiden doen dat toch verschillend. Bates trok de kaart van de dramatische koren. XL gaat voor een meer instrumentale dramatische aanpak. Zo krijgt deze 300: Rise of an Empire een eigen geluid.

Die persoonlijke stempel kwam er door de jaren ervaring die hij ondertussen in zijn vingers heeft, en doordat hij in Amerika woonde:

Living in LA and working on film scores teaches you that you need to have like a theme or a general vibe throughout your movie to keep everything together. That’s the most important thing I’ve learned musically as a producer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.