Soundtrack Captain Fantastic

Captain Fantastic

Bleecker Street Media

Didier Van Hoorebeke

Didier

De titel doet vermoeden dat het om een superheldenfilm gaat, maar Captain Fantastic is een ander soort held. Viggo Mortensen speelt een vader die zijn visie over het vaderschap noodgedwongen moet herzien. De muziek komt van Alex Somers.

Rating: ★★★☆☆

In 2009 kende Alex Somers zijn doorbraak door een samenwerking met Jónsi. De Amerikaan is componist, muzikant en producent. Zo was hij de drijvende kracht achter het album “Go” en de cd’s “Valtari” en “Kveikur” van Sigur Rós. Alex schreef ook de muziek voor de serie Manh(a)ttan. Hij weet dus hoe muziek moet klinken.

Captain Fantastic

Lakeshore Records

Viggo Mortensen speelt een vader van zes kinderen. Hij woont diep in het bos en legt hen een strenge fysische en intellectuele opleiding op. Door een familiedrama moet hij zijn paradijs verlaten en de ‘normale’ wereld binnenstappen. Daardoor wordt zijn visie op onderwijs op de proef gezet.

De soundtrack reflecteert het verhaal en de diverse locaties. De muziek is tegelijk breekbaar en toch enigszins spookachtig en breekbaar. Opvallende nummers zijn “Remembering” en “Water (I’m Right Here”). De soundtrack opent met “A New Beginning” het is de voorbode voor wat een andere score zal zijn dan wat we gewoon zijn. Zonder dat je naar de titel kijkt besef je de religieuze toon in “Church”. Dezelfde somberheid en rust krijg je in de andere nummers op deze soundtrack. De soundtrack verstrekt het innerlijke of benadrukt het wonderlijke van de omgeving waarin onze personages zich bevinden.

De regie is in handen van Matt Ross. De film debuteerde tijdens het Sundance Film Festival. De Guardian noemt het hartverwarmend, grappig en gewoonweg mooi. Voor Variety speelt Viggo Mortensen de rol van zijn leven. Zijn vertolking van Ben is een heel ongewone vader.

Captain Fantastic

Lakeshore Records

De link met Sigur Ros hoor je duidelijk in bijvoorbeeld “Funeral” en ook in “She Slit Her Wrists”. Het heeft dat tijdloze element. Is dit een soundtrack waar je wild van wordt? Neen. Is het een soundtrack die je zo op een begrafenis kunt spelen omdat het zoveel gevoelens losmaakt? Ja. Een bijna onsterfelijk hoogtepunt is “Memories”.

Daarnaast is er nog een aparte soundtrack met nummers uit en geïnspireerd door de film. Daarop hoor je werk van Sigur Rós, Jónsi & Alex, Israel Nash en Kirk Ross. Zij brengen nummers als “Sweet Child O Mine,” “Scotland The Braver” en “I Shall Be Released”

De soundtracks zijn beschikbaar via Lakeshore Records.

Nummers:

1. A New Beginning
2. Church
3. Campfire
4. Funeral Pyre
5. She Slit Her Wrists
6. Memories
7. Fireflies
8. Home
9. Fell
10. Dream
11. Near Death
12. Water (I’m Right Here)
13. School Bus
14. Forrest
15. Look Forward To
16. Keepsakes
17. Remembering
18. Unsoundness
19. Waving Goodbye
20. Day Of Your Birth
21. Water (Not Go Home)
22. Goodbye…
23. Disappear
24. Fortress

Captain Fantastic (Original Motion Picture Soundtrack)
1.     Boy 1904 – Jónsi & Alex
2.     Sweet Child O Mine – Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler, Annalise Basso, Nicholas Hamilton, Kirk Ross and Philip Klein*
3.     Scotland The Braver – Murray Huggins, Kirk Ross, Brian Tichy and David Delhomme*
4.     I Shall Be Released – Kirk Ross with Tyra Juliette, Steven Wolf, David Delhomme and Jeff Thall*
5.     Rain Plans – Israel Nash
6.     Goldberg Variations; BWV 988, Variation 30 a 1 Clav. Quodlibet – Glenn Gould
7.     Unaccompanied Cello Suite No. 4 in E-Flat Major, BWV 1010 Prélude – Yo-Yo Ma
8.     Varðeldur – Sigur Rós
9.     My Heart Will Go On (Love Theme from ‘Titanic’) – The O’Neill Brothers Group
10.  Goldberg Variations – Kirk Ross

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.