Soundtrack Finding Dory

Finding Dory

Disney•Pixar

Didier Van Hoorebeke

Didier

Het is alweer van 2003 geleden dat we vol bewondering naar de aquarium van regisseurs Andrew Stanton en Lee Unkrich mochten kijken. Finding Nemo blijft na al die jaren nog steeds een prachtige animatiefilm. Het is dan ook met plezier dat we terug kopje onder gaan dankzij de sequel Finding Dory.

Rating: ★★★½☆

Veteraan Thomas Newman is weer van de partij voor de muziek. Zijn visie op de oceaan klinkt heel vertrouwd in de oren. Het bekende kabbelende hoofdthema uit Finding Nemo brengt herinneringen naar boven. Door het vertrouwde karakter van de muziek is het ook deze keer weer zoeken naar de nummers waarin Newman toch aan andere invulling geeft aan de score.

Finding Dory

Disney•Pixar

Een hoogvlieger op dat vlak is het korte “Migration Song” en het aparte “Jewel of Morro Bay”. Ook anders is “Gnarly Chop”, “Becky Flies”. En het zeer actievolle “Squid Chase” zijn nummers die getuigen van een andere aanpak zonder verlies van de eigenheid. Zoals de titel laat vermoeden staat in Finding Dory de vergeetachtige blauwe vis Dory centraal. Haar belevenissen zijn verantwoordelijke voor die muzikale nuancering en bij momenten toch donkere noten (“Nobody’s Fine”).

Door zijn werk voor Skyfall en vooral Spectre kan je niet ontkennen dat deze score bij momenten aan 007 doet denken. Maar dit is en blijft een animatiefilm voor de kleinsten en jongeren van hart. Singer-songwriter Sia scoort met haar interpretatie van het nummer “Unforgattable”, geschreven door de Amerikaanse songwriter Irving Gordon in 1951. Regisseur Andrew Stanton is zelf een grote fan van de Australische zangeres:

“In the same way Robbie Williams did his own unique twist on a classic song for ‘Finding Nemo’, Sia captures the soulful truth of the Nat King Cole classic ‘Unforgettable,’ and makes it all her own,” said Stanton. “They are a perfect complement to one another, just like the two films.”

Finding Dory

Disney•Pixar

Thomas Newman zorgt dat je vanaf de eerste noot weer thuis voelt met deze overwegend rustige soundtrack. Het geheel is mooi in balans tussen de vertrouwde klanken en de nieuwe thema’s waarbij onder andere de octopus Hank met de muzikale aandacht gaat lopen. Just keep swimming. Just keep swimming is dus nog steeds de boodschap.

 

x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.