Soundtrack Independence Day: Resurgence

Independence Day Resurgence

20th Century Fox

Didier Van Hoorebeke

Didier

Zowat 20 jaar na Independence Day is het opnieuw prijs. De aliens die tijdens de eerste film door de heldhaftige Amerikanen een kopje kleiner werden gemaakt zijn terug! We laten de moeilijke titel voor wat die is en focussen ons op de muziek die sinds 17 juni beschikbaar is via Sony Classical.

Rating: ★★☆☆☆

We wisten al na de eerste film dat de wezens zouden terugkomen. Maar die terugkeer heeft toch even op zich laten wachten. Dat komt misschien doordat de ruimtewezens deze keer groter dan groots zijn. Als je een heropstanding maakt, dan moet het goed zijn. Op muzikaal vlak schieten de makers helaas hun doel voorbij.

De soundtrack begint precies zoals het hoort. “Travelling Through Space” weerspiegelt een groeiende dreiging door een mix van instrumenten met geluidseffecten. De opener is haast identiek aan die van componist David Arnold destijds. Alleen is het openingsnummer voor deze Independence Day: Resurgence een tikkeltje te kort. Op heel wat vaderlandslievende en militaire klanken moeten we niet lang wachten. Tijdens “Great Speech” is het al zover. Later komt die misplaatste en vroegtijdige heroïek terug in “Fear” “Hostile Territory”.

Independence Day Resurgence

Sony Classical

De soundtrack voor Resurgence werd geschreven door het duo Thomas Wander en Harald Kloser. Ze zijn tegenwoordig zowat het vaste muziekduo van regisseur Roland Emmerich. Denk maar aan hun werk voor Anonymous en White House Down. David Arnold, de componist van de originele film er dus helaas niet meer bij is. En Will Smith die doet in deze sequel ook niet meer mee. Jeff Goldblum heeft een nieuwe partner in de gedaante van Liam Hemsworth.

Componist Thomas Wander verhuisde in 1992 naar Los Angeles. Daar studeerde hij onder Jerry Goldsmith en David Raskin. Op zijn naam staat de muziek voor onder andere The Thirteenth Floor en Hostile Takeover. Meer bekend is hij van zijn werk voor zowat 40 afleveringen van Buffy the Vampire SlayerHarald Kloser componeert, is producent en scenarioschrijver. Hij is het meest bekend door zijn muziek voor de rampenfilm The Day After Tomorrow. In 2005 won hij de belangrijke BMI Film Music Award voor zijn score voor Alien vs. Predator en The Day After Tomorrow. Maar mij echt overtuigen heeft nog niet gedaan. Deze Resurgence brengt daar geen verandering in.

De muziek voor Independence Day: Resurgence is duidelijk gemaakt op basis van wat je ziet. “More Stimulation” versnelt het tempo in vergelijking met de andere nummers, maar heel vernieuwend is het zeker niet. De aanpak van Wander en Kloser is heel traditioneel, zeker als je het vergelijkt met de scores die Steve Jablonsky op ons loslaat telkens hij dergelijke actiefilms mag doen. Er is bijna geen enkel moment tijdens de hele score dat Wander en Kloser mij kunnen verrassen. “Welcome To The Moon” is nog doenbaar en “What Goes Up” begint als een nummer van James Newton Howard voor Signs dat dan overgaat in een track uit The Last Airbender. Een nummer als “The Friendly Spaceship” maakt indruk met de beelden erbij, maar als muziek op zich heb je dit al zoveel vaker gehoord.

Independence Day Resurgence

20th Century Fox

Het eindresultaat is dus een vrij klassieke aanpak overgoten met wat inheemse invloeden die verwijzen naar het oerwoud. Maar meer zit er niet in. Ik mis de triomfantelijkheid en de grootsheid van een koor zoals David Arnold het voorzag in “The Darkest Day” voor de originele film. Het beste nummer op dit album is “It”s Getting Real”.

Dat het gevaar spectaculairder is dan in de eerste film, is natuurlijk nodig want de mensen hebben ondertussen de technologie van hun bezoekers aangepast en gebruikt voor een beschermingsprogramma dat de hele Aarde moet vrijwaren. Maar niets kan ons voorbereiden op wat komt en zal gebeuren. Zoals steeds hangt het lot van ons voortbestaan af van enkele intelligente mannen én een vrouw. En daarbij hoort een meer bombastische en overdonderende score dan wat we hier krijgen. Never change a winning team wordt wel eens gezegd, maar Emmerich had gerust David Arnold of een pak andere talentvolle componisten een kans mogen geven.

Nummers:

 1. Travelling Through Space
 2. Great Speech
 3. Hostile Territory
 4. How Did They Get The Lights On?
 5. Inside The African Ship
 6. More Stimulation
 7. Fear
 8. The Friendly Spaceship
 9. The Only Family I Got
 10. Welcome To The Moon
 11. What Goes Up
 12. It’s Getting Real
 13. Flying Inside
 14. It’s A Trap
 15. Worth Fighting For
 16. The Sphere
 17. The Queen Is Leaving
 18. Whitmore’s Choice
 19. Humanity’s Last Stand
 20. Bus Chase
 21. We Are Rich
 22. Independence Day Resurgence Finale
 23. ID4 Reprise
 24. Electric U · Kid Bloom
 25. Bang Bang (My Baby Shot Me Down)
  Annie Trousseau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.