Soundtrack: The Light Between Oceans

DreamWorks II Distribution Co.

DreamWorks II Distribution Co.

Rachel Weisz, Michael Fassbender en Alicia Vikander: voor wie topacteurs aan het werk wil zien is The Light Between Oceans de ideale optie. Alexandre Desplat zorgt voor een dramatische score, die net als het verhaal kan worden omschreven als een sprookje met barsten in.

Rating: ★★★★☆

De nieuwe film van Derek Cianfrance  is gebaseerd op het gelijknamige boek van M.L. Stedman en belooft een emotionele rollercoaster te worden. Het verhaal begint bij de ontluikende liefde tussen Isabel en Tom (Vikander en Fassbender, die tijdens de opnames eveneens een stel werden). Het koppel beslist samen te wonen in een vuurtoren aan de kust van Australië. Nadat Isabel meerdere miskramen krijgt vinden ze op een dag een baby in een aangespoelde boot. Isabel weet Tom ervan te overtuigen dat dit geen toeval kan zijn en ze besluiten het kind zelf op te voeden. Wanneer ze echter jaren later de echte moeder (Weisz)–nog steeds gebroken door het verlies van haar kind- tegen het lijf lopen krijgt het verhaal een andere wending.

Dreamworks II Distribution Co.

DreamWorks II Distribution Co.

Alexandre Desplat schreef een soundtrack die soms melig aandoet, maar de treurige ondertoon houdt dit aspect in toom. “Letters” bijvoorbeeld, start de score met een bijna kerstmisachtige vrolijkheid. Het volgende nummer “Tom” laat al veel meer drama horen. Het lijkt of Desplat de woelige zee doet weerklinken. (Alle nummers die te maken hebben met Tom klinken bovendien erg rusteloos.) “At First Sight” geeft dan weer de desolate en mysterieuze sfeer van een vuurtoren in de nacht weer. In “Path of Light” weerklinkt een invloed van Erik Satie, wat ook aan bod komt in een van zijn eerdere soundtracks: The Painted Veil (2006). Qua sfeer lijkt de muziek, op vele plaatsen erg otherworldly, sterk op die van The Tree of Life (2011). De onderliggende dreiging is het duidelijkst hoorbaar in “The Rattle”, “To Resent” en “The Return”. De warme huiselijke sfeer in “Isabel” en “The Light Between Oceans” biedt enig tegenwicht.

Desplat schreef een score die niet meteen haar geheimen prijsgeeft. Bij een eerste luistersessie klinkt de muziek bijna te sentimenteel. Later wordt de dubieuze eenheid van het album hoorbaar. De film loopt eveneens het risico een pathetische prent te worden en moet deze moeilijke harmonie in stand zien te houden. Desplat is hier alvast in geslaagd.

 1. Letters
 2. Tom
 3. At First Sight
 4. The Dinghy
 5. Isabel
 6. In God’s Hands
 7. The Rattle
 8. To Resent
 9. Janus
 10. A Wonderful Father
 11. Lucy-Grace
 12. Path Of Light
 13. The Return
 14. Hannah Roennfeldt
 15. Still Your Husband
 16. To Forgive
 17. Each Day We Spent Together
 18. To Be Loved
 19. The Light Between Oceans

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.