Soundtrack: The Monuments Men

Fox

Fox

[rating4,5]

The Monuments Men werd geregisseerd door George Clooney. De ster uit de koffiereclame pakt ook meteen de hoofdrol. Maar hij deelt het scherm wel met een pak andere mannen én Cate Blanchett. Samen moeten ze het cultureel erfgoed tijdens de Wereldoorlog terugvinden en bewaken. Voor de muziek zorgt de Franse componist Alexandre Desplat. Hij heeft zelfs een cameo in de film.

Sony

De Franse componist Alexandre Desplat brak door in Hollywood in 2003 door The Girl with the Pearl Earring. Zijn stevige kennis en ervaring van de Europese cinema kon hij makkelijk overbrengen op tal van studioprojecten. Met als gevolg tal van Oscarnominaties en een Golden Globe en erkenning tijdens de Grammy Awards. Voor deze film hoor je een Alexandre Desplat zoals je die maar zelden hoort. Hij verlaat zijn vertrouwde pad van klanken die we al tiental keren van hem hebben gehoord. En waar hij ook zo voor geliefd is. Met The Monuments Men eert hij de oorlogsfilms van weleer en de vele componisten die door hun muziek er extra kleur aan hebben gegeven. Je krijgt een mengeling van stijlen en combinaties.

The Monuments Men is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de grootste speurtocht in de geschiedenis. De film richt zich op een onwaarschijnlijke Tweede Wereldoorlog peloton, belast door de geallieerden met een reis naar Duitsland om artistieke meesterwerken te redden van de nazi dieven en de terugzending daarvan aan de rechtmatige eigenaar. Het klinkt als een mission impossible. Het wordt een race tegen de tijd om de vernietiging van 1000 jaar cultuur te vermijden. Daarbij riskeren ze hun eigen leven zouden willen ze de grootste prestaties van de mensheid vrijwaren.

Fox

De composities voor The Monuments Men tonen het volledige scala van Desplats talent. Hij creëert grote orkestrale klanken en roept veel emoties op. In dit geval met terugkerende thema’s en een over het algemeen vrolijke stemming. Het openingsnummer The Roosevelt Mission is een oproep om de wapens op te nemen. Dat wordt benadrukt door de koperblazers. Het wordt gevolgd door Opening Titles die doet denken aan de marsen van de soldaten. Verder is er afwisseling troef met een sprankelende muziek, een wals ritme dat geleidelijk meer dramatisch wordt. Stokes Talks is een mooie kleine set waar piano wordt gecombineerd met snaren wat zorgt voor geslaagd rustmoment.

Je krijgt verder spanning en opwinding (Sniper) en tederheid (Jean – Claude Dies). Stahl Chalet is een korte uitbarsting van vrolijke dansmuziek, contrasterend met een negen minuten Finale dat het vermogen Desplat om een ​​langdurig stuk in symfonische stijl schrijven toont. End Titles kenmerkt een gefloten deuntje dat teruggrijpt naar oude oorlogsfilms. De soundtrack eindigt met een ontroerende klassieker door Nora Segal Have Yourself A Merry Little Christmas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.