Supercalifragilistic Classic Soundtrack: Alexander Nevsky

Moskwood Media

Moskwood Media

Rating: ★★★★★

Deze keer duikt Supercalifragilistic ver in het muzikale filmverleden. Regisseur en innovator Sergei Eisenstein en componist Sergei Prokofiev mochten van Stalin samenwerken aan een grootse film over de Russische volksheld Nevsky. Het resultaat, genaamd Alexander Nevsky (1938), is indrukwekkend. Vooral door de intense samenwerking tussen regisseur en componist tijdens het hele productieproces.

In het begin van zijn carrière was Eisenstein tegen het gebruik van niet-realistische muziek. Hij vond dat het afbreuk deed aan de montage van de beelden. Uiteindelijk veranderde hij van mening. En als je de muziek van Prokofiev hoort, dan snap je waarom. Opvallend is de 11 minuten durende veldslag op het ijs. Het is pure muzikale en filmische magie.

Prokofiev werd geboren in het huidige Oekraïne. Hij studeerde vanaf 1903 aan het Conservatorium in Sint-Petersburg. Hij werd er opgeleid als componist, pianist en dirigent. In 1918 week hij uit naar de Verenigde Staten, waarna hij in 1920 naar Parijs vertrok. Maar het buitenlandse succes bleef uit. Zijn concertreizen brachten hem in 1927 voor het eerst weer naar de Sovjet-Unie. Daar maakte hij zijn grootste muzikale successen in de filmwereld.

RCA Victrola

Zijn grootste rivaal was Igor Stravinsky. Hij gebruikte dan ook de woorden uit Stravinsky’s Symphony of Psalms uit een soort van afkeer voor zijn concurrent in de cantate die hij later maakte van zijn muziek voor Alexander Nevsky. En dat is en blijft een van de opmerkelijkste cantates in de muziekwereld. Ze duurt 40 minuten en bestaat uit 7 bewegingen. De zangtaal is het Russisch, maar in de derde en vijfde beweging gebruikte Prokofiev het Latijn.

Onderstaand audiofragment is een uitvoering van het St. Petersburg Philharmonic Orchestra. We horen mezzosopraan Evgenia Gorohovskaya, het Chorus of St. Petersburg Teleradio Company, het Chamber Chorus of St. Petersburg en St. Petersburg Chorus Capella “LIK”. Dirigent is Yuri Temirkanov. De soundtrack is een reconstructie van het originele werk door William D. Brohn. Deze opname dateert van 1993.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.