Supercalifragilistic Classic Soundtrack: Goldfinger

MGM

MGM

Tijd voor een nieuwe Supercalifragilistic Classic Soundtrack. Het is onvermijdelijk dat ik voor zo’n collectie stilsta bij de muzikale verdienste van James Bond. Of toch van de componisten die 007 begeleiden op zijn missie vol gevaar, mooie vrouwen, doortrapte schurken en onmogelijke stunts.

Goldfinger
He’s the man, the man with the Midas touch
A spider’s touch
Such a cold finger

MGM

Zo begint het themalied van Goldfinger. Het is de derde James Bond-film met Sean Connery. En het is dé film waarvoor vele cinefielen vallen. Met dank aan de muziek van John Barry. Anthony Newley en Leslie Bricusse schreven het titelnummer. Oorspronkelijk nam Newley het nummer zelf op.

Uiteindelijk werd Shirley Bassey uitgekozen als zangeres, omdat haar stem meer effect zou hebben. In 1992 werd de versie van Newley uitgebracht op de compilatie The Best of Bond…James Bond, ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de James Bond-films. Die versie klinkt helemaal anders dan die van Dame Shirley Bassey. Maar is op zich even memorabel.

Wat de combinatie Barry-Bassey zo succesvol maakte, was dat Shirley zich niet al te veel vragen stelde bij de tekst. En het is die regel die Barry bij alle andere Bond-songs is blijven hanteren. Een succesformule voor een Bond-theme bestaat niet. Wijlen John Barry had er wel zo zijn mening over:

“You know when you’ve got it, and you know when you haven’t,” Barry says of composing. It’s a matter of “putting your finger on the right group of notes,” he adds rather nonchalantly. (Is that what it feels like to conjure a world-class tune?) “When you’ve got it, you say, ‘Ah, Jesus, that’s it.’ And if someone asks, ‘Please explain what it is,’ I say, ‘It’s working, isn’t it? That’s what it is.’ It’s got the goods because it’s affecting you in a lovely way, or in a sad way that breaks your heart.”

Goldfinger presteerde goed in de hitlijsten. Het werd goud in de Verenigde Staten, en haalde de top 10 in verschillende Europese landen. In Japan werd de song een nummer 1-hit. Sinds de jaren ’60 is het nummer het bekendste werk van Shirley Bassey. Ze zingt het nummer tijdens de meeste optredens die ze geeft. Zo ook tijdens de viering van 50 jaar James Bond op de Oscaruitreiking.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.