Supercalifragilistic Classic Soundtrack: Powaqqatsi

Imperial Entertainment

Imperial Entertainment

Rating: ★★★★☆

Documentaires worden door het grote publiek vaak genegeerd en als te saai en te belerend bestempeld. Maar ze bevatten vaak een schat aan informatie. Ze leggen vaak de wondes bloot die wij en andere zo hardnekkig vermijden of gewoon niet (willen) zien.

Voor deze nieuwe Supercalifragilistic Classic Soundtrack heb ik dan gekozen voor een documentaire waarvan de soundtrack net als de bijhorende beelden na jaren nog steeds een diepe indruk nalaten. De eer is voor Powaqqatsi (1988), gemaakt door Godfrey Reggio voor zijn QATSI-trilogie.

Koyaanisqatsi bestudeert het moderne leven in de industriële landen. Voor Powaqqatsi toont Reggio de conflicten in de derde wereld landen. Conflicten die ontstaan tussen de traditionele manier van leven en de nieuwe manieren van leven veroorzaakt door de industrialisatie.

Imperial Entertainment

Dit wordt in beeld gebracht met dagelijkse taferelen van de bevolking. Maar ook met een dosis symboliek. Zo herken je Janus, de god van het begin, einde en overgangen, passend bij de centrale thema’s van de vooruitgang en verandering. Godfrey Reggio is daarom een pionier van een filmstijl die poëtische beelden van buitengewone emotionele impact creëert voor een wereldwijd publiek.

Die impact wordt versterkt door de intense samenwerking tussen de regisseur en componist Phillip Glass. Zijn werk voor deze trilogie vindt Glass zelf tot het meest interessante wat hij ooit heeft geschreven:

There’s a group of pieces that I did with Godfrey Reggio, the Qatsi films. I like the fact that he was bringing in a popular form and using it to discuss issues of social importance.

Zijn beste advies voor jonge componisten luidt:

I have one word for them: “independence”. When I was a kid, people threw things at me, or shouted and screamed, to disrupt my concerts. But I’ve always gone ahead and done what I wanted to do without paying much attention to anybody.

Imperial Entertainment

De grootste moeilijkheid voor een componist is het evenwicht vinden tussen vrijheid en de andere factoren die deze vrijheid beïnvloeden.

Without the independence you’re not anybody. There’s a lot of economics involved in creative independence. I think it’s in this area that these things will be decided. A lot of young people are forming into groups. Three or four people start a company and they’re starting to work collectively.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.