Supercalifragilistic Classic Soundtrack: Shaft

MGM

MGM

Isaac Hayes heeft geen introductie nodig. Toch niet voor wie houdt van tijdloze muziek. Deze Black Moses zag het levenslicht in 1942. Hij ontpopte zich als een Amerikaans soul- en funkmusicus. Bij het grote publiek raakte hij bekend dankzij onze nieuwe Supercalifragilistic Classic Soundtrack: Shaft. Met deze blaxploitation-film uit 1971 legde Hayes de muzikale basis van de tal van genrefilms die volgden.

The mob wanted Harlem back. They got Shaft…up to here.

Enterprise

Zijn thema hiervoor is zo herkenbaar en tijdloos. Hayes mocht zowel de Golden Globe voor Beste filmmuziek als de Oscar voor Beste lied (voor Theme from Shaft) mee naar huis nemen. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een Afro-Amerikaanse componist deze prijs won. Hij viel ook in de prijzen bij de Grammy’s.

Niet slecht als troostprijs. Isaac wilde eerst de hoofdrol spelen. Maar moest het uiteindelijk stellen met een cameo en eeuwige muzikale roem. Voor hij de opdracht effectief kreeg schrijf hij als test het later bekende theme, Soulsville en Ellie’s Love Theme. Studio MGM was meer dan tevreden over wat ze hoorde en de rest is history.

Naast het componeren van dit legendarisch album waagde Hayes zich een aantal keer aan acteren. Zo zie je hem in Escape from New York (1981). Zijn meest memorabele rol is zeker die van Chef in de reeks van South Park. Hayes zong hiervoor ook het tot de verbeelding sprekende lied Chocolate Salty Balls. Het leverde hem in 1998/99 een wereldwijde hit op.

Drie jaar later stierf Hayes in Memphis aan een beroerte. Hij werd 65 jaar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.