The man with the Midas touch

MGM/EON

Het themanummer van de gelijknamige James Bond-film Goldfinger was op verschillende manieren een hoogtepunt. Voor zangeres Shirley Bassey was het de eerste keer dan ze een Top 40 hit scoorde. Het was ook de eerste keer dat muziek van een Bondfilm een notering in de hitparade kon veroveren. In de VS kon Goldfinger tot een achtste plaats in de Billboard Hot 100 opklimmen. Het grote succes van dit nummer zorgde ervoor dat Bassey de enige artiest werd die meer dan één Bondfilm van een themanummer mocht voorzien. Met Moonraker en Diamonds Are Forver, was ze in totaal in 3 films van in de franchise te horen.

EON/MGM

Wie bij het horen van Goldfinger meteen aan die andere filmhit Moon River uit Breakfast at Tiffany’s denkt, heeft dat uitstekend gehoord. De eerste reactie van de schrijvers toen ze de opdracht kregen was blijkbaar ook “Goldfinger… wider than a mile”. Gelukkig is het niet deze versie die uiteindelijk te horen is in de film, maar de gelijkenis zit er nog steeds in. Doe daarbij nog wat Mackie Messer, en wat van de typische bond-sound, en het resultaat mag er best zijn.

Door zich mee te laten inspireren door de typische Bondmuziek, zette Goldfinger meteen de toon voor alle Bondsongs die erna kwamen. Het bekende geluid van de blaasinstrumenten (5 trombones, 4 trompetten, 4 hoorns, en een tuba, voor wie het zich afvroeg) diende als inspiratie voor alle verdere soundtracks in de Bond-reeks. Het beste voorbeeld is het themanummer van License To Kill in 1989. De gelijkenissen met Goldfinger waren zo groot, dat de schrijvers van Goldfinger meteen ook een credit kregen voor License To Kill.

Zelfs nu, bijna 50 jaar later, is de invloed van Goldfinger nog duidelijk hoorbaar. Wie de recentste Bondsong (Another Way To Die van Jack White en Alicia Keys, voor Quantum of Solace) even beluistert, vindt er meteen dezelfde hoorns en blazers terug, die sinds 1964 al bijna synoniem staan voor James Bond. Of Adele ook met haar Bondnummer teruggrijpt naar deze klassieker, wachten we nog even af, maar als iemand Bassey kan evenaren in zangkwaliteiten, zal zij het zijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.