Vasthangen aan de toonladder

Man on a Ledge

E1

Rating: ★★★☆☆

Als iemand die een hekel heeft aan hoogtes, zelfs op een ladder kruipen doe ik met de grootste schrik, kan je begrijpen dat ik niet graag in de schoenen zou staan van Sam Worthington in de film Man on a Ledge. Gelukkig moet ik geen doodsangsten beleven bij het beluisteren van de score die Henry Jackman voor deze thriller heeft geschreven.

De carrière van de Brit is vorig jaar in een extra stroomversnelling gekomen dankzij zijn uitstekend werk voor X-Men: First Class. Hij bevestigde nadien met de Spaanse en Mexicaanse klanken voor onze favoriete kat in diens eerste langsspeler Puss In Boots. Een onderhoudende en spannende score schrijven voor een thriller blijkt ook geen probleem te zijn voor Jackman. Een verklaring is dat hij in zijn jeugdjaren regelmatig bezig was met drum ’n bass en de Londense underground. Die ervaring komt hem voor deze film goed van pas. Zo hoor je geen typisch orkestscore in de stijl van Alan Silvestri.

Lionsgate

Jackman kende een vrij traditionele opleiding door het beluisteren en analyseren van klassieke muziek. Brahms, Mozart en andere grootmeesters kent hij zoals elke goede muzikant. Maar Henry had ook interesse in andere stijlen, tot wanhoop van zijn vader die daar geen brood in zag. Zoveel jaar later brengt het zijn zoon dus wel iets op. Vaders hebben niet altijd gelijk.

Het moeilijkste aan deze score was voor Henry het componeren van de eindmuziek. De hele film is een opbouw van spanning. Het einde is de apotheose waar Jackman niet zomaar kan uitpakken met een heroïsch stukje zoals je hoort in actie- en avonturenfilms als Jurassic Parc. Een juiste muzikale verwoording was dus hier voor nodig om te voorkomen dat het stuk haaks staat op wat je daarvoor hebt opgebouwd en dat is altijd een beetje zoeken. Een succesvolle zoektocht als je de soundtrack beluistert.

Nummers:

1. The Roosevelt Hotel
2. The Getaway
3. Little Miss Grim Reaper
4. Joey & Angie
5. Fly-By
6. Wire Tapping
7. The Diamond Thief
8. Make It Rain
9. Send In Tactical
10. Bird On A Wire
11. A Girl’s Best Friend
12. The Monarch Diamond
13. Good Cop Bad Cop
14. Stand-Off On The Roof

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.