We Bought A Zoo: allemaal beestjes

We Bought A Zoo

Fox

Rating: ★★½☆☆

De jaren van Matt Damon als Jason Bourne liggen achter hem dus kan de acteur zich toewijden aan films met een minder geweldadig karakter, lees meer een familiefilm. Ideaal is dan We Bought A Zoo van Cameron Crow (Jerry Maguire). Damon koopt hierin een zoo, maar krijgt er als extraatje nog eens Scarlett Johansson en Jónsi bovenop.

Weduwnaar Benjamin Mee woont samen met zijn twee kinderen in Los Angeles. Als journalist van een plaatselijke krant reist hij de hele wereld over, op zoek naar avontuur. Maar op een dag besluit hij dat het tijd wordt voor een nieuwe wending in zijn leven. Hij koopt een oud huis met een flinke lap grond, en de daarbij behorende dierentuin: Rosemoor Animal Park. De dierentuin zit zonder geld en dreigt haar deuren te moeten sluiten, ondanks de tomeloze inzet van oppasser Kelly Foster.

Fox

Het klinkt als een kinderboederij maar dan met een hunk van een boer en een starlet als boerin. Bovendien wordt dit hedendaags sprookje voorzien van onbegrijpbare liedjes door Jónsi (Sigur Rós). Het openingsnummer Why Not begint met enkele oerklanken en de lokroep van de dieren, zodat je meteen in de juiste sfeer van de film zit. Dat Jon Thor Birgisson deze soundtrack mocht doen is geen grote verrassing, want zijn groep stond ook op de soundtrack van Vanilla Sky.

Toen Jónsi arriveerde had hij een speelgoedkeyboard onder de arm en een hoofd vol ideeën. Nog geen week later had hij de juiste thema’s en melodieën gevonden die perfect de hoogtes en laagstes in de film vertalen in muziek. In weze verschilt deze soundtrack niet zozeer van een Sigur Rós’ album. Er wordt misschien iets minder op gezongen, maar net als voor de groep draait het allemaal om het brengen van de juiste sfeer. Dat is hetgeen wat Jónsi perfect realiseert met deze soundtrack. Voor het titelnummer zijn de orkestrale arrangementen van Nico Muhly (de verlegen kerel die samenwerkt met Antony and the Johnsons).

Nummers die we vooral onthouden zijn: Boy Lilikoi, Hoppipolla en Gathering Stories.

Nummers:

1. Why Not? (4:49)
2. Ævin Endar (3:32)
3. Boy Lilikoi (4:29)
4. Sun (1:50)
5. Brambles (2:24)
6. Sinking Friendships (4:42)
7. We Bought A Zoo (4:20)
8. Hoppípolla, Sigur Ros (4:29)
9. Snærisendar (2:43)
10. Sink Ships (2:21)
11. Go Do (4:40)
12. Whole Made Of Pieces (2:46)
13. Humming (2:32)
14. First Day (1:39)
15. Gathering Stories (3:56)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.