Geweldig gay

before night falls

New Line Cinema

Ik ben altijd een fan geweest van de artsy gay-movies en Before Night Falls (2000) is one to remember. Het is de tweede film van Julian Schnabel (Le scaphandre et le papillon). Falls is gebaseerd op de gelijknamige biografie van Reinaldo Arenas, een Cubaanse dichter en schrijver. Het script werd geschreven in samenwerking met Lázaro Gómez Carriles, een naaste vriend van Arenas.

New Line

Reinaldo Arenas – gespeeld door Javier Bardem – leefde ten tijde van Fidel Castro. Je ziet hoe Reinaldo steeds in de problemen raakt door zijn openlijk homoseksuele levensstijl en zijn antirevolutionaire werken. Hij wordt zelfs gearresteerd voor aanranding van minderjarigen. Maar uiteindelijk kan Reinaldo Cuba verlaten – ironisch genoeg laten ze hem gaan, omdat hij homo is. Hij verhuist naar New York bij zijn vriend Lázaro – op wie hij altijd een beetje verliefd was – en wanneer alles min of meer goed lijkt te gaan, krijgt hij aids.

Before Night Falls is de eerste film met Javier Bardem die ik gezien heb en I definitely liked what I saw. Hij werd voor zijn rol ook welverdiend genomineerd voor een Oscar. Wel jammer dat hij hem niet kreeg, want hij heeft zich fantastisch ingeleefd in zijn rol en ik heb enorm genoten van zijn acteerwerk.

Leonardo da Vinci was homosexual, so was Michelangelo, Socrates, Shakespeare, and almost every other figure that has formed what we have come to understand as beauty.

Behalve Javier Bardem zien we ook Johnny Depp, Olivier Martinez en heel vluchtig Sean Penn. Depp speelt een geweldige travestiet. Martinez komt zeer geloofwaardig over als een stille en onweerstaanbare Lázaro. En ook al had Penn maar een minirolletje, zijn personage heeft wel iets. Giet al dat talent nu in een pot met Schnabels cinematografische kunsten en de muziek van Carter Burwell en je krijgt een meesterwerk!

Als favoriete scène heb ik gekozen voor het laatste stuk van de film. Daarin zien we hoe Lázaro Reinaldo uit zijn lijden bevrijdt. En aangezien je uit dat klein stukje niet veel kunt uitmaken, voeg ik er toch ook de trailer bij toe. Enjoy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.