Favoriete scène: Avon Barksdale Vs Stringer Bell in The Wire

The Wire

HBO

Toen HBO in 2002 The Wire lanceerde, dacht niemand dat de serie zou uitgroeien tot één van de grootste dramareeksen aller tijden. Die erkenning kwam dan ook pas achteraf. De serie had ongelofelijk goede acteurs en dat is zeker waar voor mijn favoriete scène, waarin Avon Barksdale en Stringer Bell de degens kruisen.

The Wire

HBO

The Wire verkent het stadsleven en de misdaad in Baltimore, Maryland. Elk seizoen focust op een andere institutie en diens relatie met de wetshandhaving en politie. Zo focust men eerst op de grote drugshandel, om dan achtereenvolgens op de haven, het schoolsysteem, de regering en haar verkiezingen en de geschreven pers op de korrel te nemen. Alle instituties zijn bovendien vervlochten tegen de achtergrond van drugshandel en het daarbijhorende geweld.

The Wire was aanvankelijk niet populair en had matige ratings. Dit is vooral te wijten aan de overwegend zwarte en geheel onbekende cast, de extreem ingewikkelde plot en het gebruik van esoterische slang. Desondanks werd de HBO-serie door critici de hemel in geprezen en die lof nam alleen maar toe na het einde van de serie in 2008. The Wire wordt enorm geloofd voor zijn diepe exploratie van sociaal-politieke thema’s en zijn ongelofelijk realisme. Architect van de reeks David Simon was zelf een journalist voor The Baltimore Sun en onderzocht intensief de moordafdeling van de politie in Baltimore.

The Wire

HBO

In het eerste seizoen zien we dat Avon Barksdale (Wood Harris) de leider is van een groeiend drugimperium in West Baltimore. Zijn nummer twee heet Stringer Bell, en wordt gespeeld door de toen nog vrijwel onbekende Idris Elba. Avon Barksdale is een steenharde gangster die zijn territorium wil verdedigen en met harde hand wil uitbreiden, terwijl Stringer eerder de berekende businessman is, die met economische theorieën de winst wil vergroten en zo veel mogelijk  nutteloos bloedvergieten wil vermijden. De twee zijn als broers, maar geleidelijk aan zien we dat de twee uit elkaar groeien, en dat komt tot een climax in seizoen 3.

Stringer Bell probeert de winst van de Barksdale organisatie te vergroten door deel te nemen aan een co-op met East-Baltimore om zo de beste drugs te kunnen krijgen.

“It ain’t about territory, it’s about product.”

Avon Barksdale huurt echter ‘muscle’ vanuit New York genaamd Brother Mouzone (Michael Potts) in om zijn eigendom te verdedigen. Ook heeft Stringer zonder dat Avon het wist, de moord op D’Angelo Barksdale (Larry Gilliard Jr) bevolen omdat deze op het punt stond zijn medewerking te verlenen aan de politie. Wanneer Avon Stringer verwijt niet hard genoeg te zijn, bekent Stringer dat hij D’Angelo heeft geliquideerd. Wat volgt is een absoluut adembenemende confrontatie waarin Wood Harris en Idris Elba hun ongelofelijk acteertalent nog maar eens tonen. De onvermijdelijke climax tussen de twee kingpins is televisie van de bovenste plank. Kippenvel gegarandeerd.

https://youtu.be/Ibaw8vmmdEU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.