Favoriete scène – valentijnseditie: Once

Fox Searchlight Pictures

Fox Searchlight Pictures

Davy

Davy

Valt er nog iets zinnigs te zeggen over valentijn? Dat het alleen maar voor de commerce is. En dat je toch alle dagen de liefde moet vieren. En dat de bloemen dan zo duur staan. En dat je maanden op voorhand je valentijnsdiner moet reserveren, maar uiteindelijk altijd te veel betaalt voor wat het maar is. En dat je eigenlijk niet wil meedoen met dat hele circus, maar dat je madam er anders toch maar weken over zaagt. En dat …

Kortom: neen, er valt niets zinnigs meer te zeggen over valentijn. Maar valentijnsavond is natuurlijk wel het perfecte moment om nog eens een mooie liefdesfilm op je scherm te gooien. En mag ik dan misschien eens Once aanraden, een – bij gebrek aan een betere omschrijving – romantisch muzikaal drama dat voor één keer de liefde niet verpakt in rozenblaadjes, patchoeli en stroperige violen. En dat net daarom zoveel oprechter is.

Een straatmuzikant/stofzuigerreparateur (Glen Hansard) leert een Tsjechische bloemenverkoopster/muzikante (Markéta Irglová) kennen. Hun liefde voor muziek schept meteen een band. En hoewel ze beiden openlijk met mekaar flirten, en eigenlijk keihard naar mekaar verlangen, blijkt de werkelijkheid een geducht obstakel voor hun relatie.

Wie hoopt op groot sentiment, veel drama en een cookie-cutter-einde, kan ik nu al ontgoochelen. Once kan je allesbehalve vergelijken met de romantische bagger die Hollywood zo vaak uitbraakt. Dit is cinema die de liefde als een veel complexer gegeven toont; broos, moeilijk, wonderschoon, niet te dwingen en lang niet onoverwinnelijk.

Fox Searchlight Pictures

Fox Searchlight Pictures

De mooiste scène komt al vrij vroeg in de film. Het meisje neemt de straatmuzikant mee naar een muziekwinkel, waar ze zelf regelmatig piano speelt. En daar leert de jongen haar een van zijn liedjes aan, ‘Falling Slowly’.

Het is een zeer eenvoudige scène. Twee mensen achter een piano, een paar camerastandpunten en één wondermooi nummer (dat trouwens meer dan terecht werd bekroond met een Oscar). En terwijl het meisje het liedje leert, zie je de liefde ontluiken. Heel subtiel. Niet door opdringerige close-ups of sierlijke camerabewegingen. Enkel door de acteurs en de muziek. Filmromantiek, filmmagie op zijn allerpuurst.

De chemistry tussen Hansard en Irglová was trouwens niet helemaal gespeeld. Tijdens de opnames werd de zanger – Once is zijn eerste echte filmrol – verliefd op zijn tegenspeelster. Nadien vormden ze zelfs een tijdje een koppel. De liefde ging voorbij, maar de twee maken wel nog altijd samen muziek.

Na de muziekwinkel volgen nog een pak knappe momenten en songs (ook ‘Lies’ grijpt naar de keel), maar de betovering van die ene scène wordt nooit geëvenaard. En dat hoort ook zo. Wanneer Hansard en Irglová samen ‘Falling Slowly’ zingen, geloof je nog dat het iets kan worden tussen de twee. Nadien blijkt alsmaar duidelijker dat de realiteit in de weg van de liefde komt te zitten.

In 2007 werd Once geroemd en gelauwerd. Het was zelfs een kassucces: de film kostte amper 150.000 dollar – dat zie je ook wel – en bracht er meer dan 20 miljoen op! Maar om de een of andere reden is de film een beetje in de vergetelheid gesukkeld (hebt u hem al eens zien passeren op onze eindeloze rij Vlaamse zenders?). Vreemd, want Once is een indie-pareltje dat u dringend eens moet ontdekken. En niet alleen op valentijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.