Het gevaar van massadenken

Rat Pack Filmproduktion

Rat Pack Filmproduktion

Voor de liefhebbers van serieuze, harde en psychologisch zware films zal Duitse cinema zeker een goeie keuze zijn. Als je bovendien gefascineerd bent door experimentele onderzoeken mag je Die Welle (The Wave) van Dennis Gansel vooral niet missen. Naast Oliver Hirschbiegels Das Experiment vind ik deze film persoonlijk een van de beste in zijn genre.

Rat Pack Filmproduktion

Die Welle is gebaseerd op een jaren 60 klasexperiment van de Amerikaanse geschiedenisleraar Ron Jones. Hij noemde zijn experiment De Derde Golf en had het opgezet om de opkomst van het nazisme in Duitsland aan zijn leerlingen uit te leggen. Die begrepen namelijk niet hoe de Nazipartij zoveel burgers achter zich kon krijgen.

Because you don’t belong to The Wave.

Rainer Wenger (Jürgen Vogel) is een leraar op een middelbare school. Ondanks zijn anarchistische trekjes wordt hij verplicht les te geven over autocratie. Wanneer Wenger ontdekt dat zijn leerlingen ervan overtuigd zijn dat dictatuur in het moderne Duitsland niet meer mogelijk is, besluit hij een experiment op te zetten. Daarmee wil hij aantonen hoe gemakkelijk het is om een massa te manipuleren. Eerst en vooral eist hij dat ze hem aanspreken met Herr Wenger. Hij laat de leerlingen ook korte en directe antwoorden geven en leert ze samen marcheren op hetzelfde ritme. Verder stelt hij voor om een uniform te dragen zodat alle leerlingen in de klas gelijk zijn. Vervolgens bedenken ze een naam voor hun beweging (Die Welle) en zelfs een groet.

Rat Pack Filmproduktion

Twee meisjes, Mona (Amelie Kiefer) en Karo (Jennifer Ulrich), verzetten zich echter tegen de nieuwe beweging. Mona verlaat uiteindelijk zelfs het project, omdat ze gedegouteerd raakt door het gemak waarmee haar klasgenoten het fascisme omarmen. De anderen zien de link met het fascisme helemaal niet en zetten hun spelletje gewoon verder. Niemand van hen beseft hoe hecht, elitair en agressief hun groep wordt. Ook Wenger weigert aanvankelijk in te zien dat de situatie uit de hand begint te lopen. Uiteraard met alle gevolgen van dien.

Rainer I don’t think you have this under control anymore, not at all.

Ik heb deze keer geen specifiek favoriete scène geselecteerd, maar met Die Welle gaat dat ook heel moeilijk. Je moet namelijk de film in zijn geheel bekijken. Daarom zet ik er in de plaats een Engels ondertitelde trailer bij. Deze film is zeker een aanrader voor al degenen die nooit aan hun uniekheid hebben getwijfeld. Ik ben er zelf van overtuigd dat zolang er massa’s bestaan fascisme mogelijk zal blijven.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.