Hoe ver zou jij gaan?

Warner Bros.

Warner Bros.

Ik zal een van mijn dirty secrets verklappen. Er zijn een aantal acteurs die ik zonder een echte reden gewoon niet kan uitstaan. Het maakt me dan ook niet uit hoe goed ze zijn. Ik heb het hier dus over puur irrationele afkeer. Clint Eastwood, Scarlett Johansson en Keira Knightley gaan me bij deze toch maar moeten vergeven. Ok, Knightley misschien niet, want ik vind dat zij echt niet kan acteren.

Warner Bros.

Bij Clint Eastwood ging het eigenlijk nog een stapje verder. Tot voor kort weigerde ik resoluut om ook maar één film te bekijken waar hij in speelde. Je kunt je dus niet voorstellen wat voor een twijfelgeval Million Dollar Baby aanvankelijk voor mij was. Eastwood speelde er niet alleen in, maar heeft de film ook geregisseerd. Achteraf was ik wel zeer blij dat ik hem gezien heb, want het is echt een goede film. Hij kreeg niet voor niets vier Oscars, waaronder één voor de Best Picture.

See the way she did that? Sugar Ray could do that. The girl’s got Sugar!

Million Dollar Baby vertelt het verhaal van Frankie Dunn (Eastwood). Hij is een ondergewaardeerde en bittere bokstrainer. Maggie (Hilary Swank) is een serveerster die ervan droomt een professionele bokser te worden. Frankie weigert in het begin om Maggie te trainen omdat ze een meisje is. Zij blijft echter doorzetten en komt elke dag naar zijn sportzaal. Maggie wordt ook steeds gemotiveerd door Frankies vriend ‘Scrap’ (Morgan Freeman).

Uiteindelijk besluit Frankie toch om haar te trainen, omdat hij onder de indruk is van Maggies volharding. Later blijkt ze bovendien een natuurtalent te zijn. Haar succes groeit net zoals de band tussen haar en Frankie. Hij ziet haar op het einde bijna als zijn eigen dochter. Wanneer Maggie na haar laatste en grootste gevecht verlamd raakt, geeft hij dan ook zichzelf de schuld.

Warner Bros.

Boxing is about respect. Getting it for yourself, and taking it away from the other guy.

Na een tijdje in het ziekenhuis vraagt Maggie aan Frankie om haar te verlossen van haar lijden. Ze heeft namelijk glorie en overwinning gekend, waardoor een leven leiden vastgeketend aan een bed geen optie meer is. Bovendien hebben ze ondertussen ook een van haar benen moeten amputeren. Eerst weigert Frankie uiteraard om dat te doen. In het onderstaande stuk zie je echter hoe hij de laatste wens van Maggie toch in vervulling brengt. Het is een zeer emotioneel moment en ik kan me wel voorstellen dat zoiets zwaar moet zijn. Vooral als het om een geliefde gaat. Toch is het ergens ook wel mooi om iemand te hebben die je op die manier wil helpen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.