La vraie Nikita

Gaumont

Hoe bombastisch hij zijn films ook weet te vullen, Luc Besson blijft een meester filmmaker. Moeiteloos volgen actie en emotie elkaar op, de smerigste personages blijven altijd op de één of andere manier sympathiek en visueel voert hij ons telkens weer mee naar eenzame hoogtes. Als favoriete scène koos ik er geen uit zijn bekendste film Léon, noch uit zijn dramatische epos Le Grand Bleu. Ook al is zijn debuutfilm Le Dernier Combat een regelrechte parel en is The Fifth Element een feest voor ogen en oren, valt zijn Nikita niet te onderschatten.

Gaumont

Nikita is het verhaal van een jonge delinquente die van de Franse geheime dienst de keuze krijgt tussen de dood en een job als moordenares. Haar taak is zich, na een loodzware training, onopvallend in de gemeenschap te mengen en om de zoveel tijd een opdracht uit te voeren. De premisse werd gebruikt voor de Amerikaanse remake Point of no Return/The Assassin met Bridget Fonda en Harvey Keitel in de rol van Jean Reno en voor de veel bravere serie La Femme Nikita.

Besson windt geen doekjes om de wreedheid van de opdrachten en de bloederige technieken. De pijnlijke zuurbad-scène liet ik achterwege evenals de indrukwekkende intro (zoek zelf de overeenkomsten tussen de intro’s van élke Besson-film). In deze scène krijgt Nikita (Anne Parillaud) een etentje van haar officier Bob (de fantastische Tchécky Karyo). Doorheen hun gesprek aan tafel blijkt echter dat het niet zomaar een etentje is, maar haar eindexamen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.