“Now I wanna hear you bark”

Pathé Pictures

Pathé Pictures

Cillian Murphy is mij vooral bekend als de evil mastermind uit Batman Begins, een vrijheidsstrijder uit The Wind That Shakes the Barley en een brave rijkeluiszoon uit Inception. Met andere woorden, hij speelt alles!

De meest memorabele rol van Murphy blijft echter volgens mij nog steeds zijn vertolking van Patrick ‘Kitten’ Braden uit Breakfast on Pluto, een tragikomedie van Neil Jordan. Daarin speelt hij een glamoureuze vondeling en een ietwat kattige transseksueel. ‘Kitten’ verlaat zijn klein, bekrompen stadje in Ierland en trekt naar Londen. Daar hoopt hij zijn biologische moeder te vinden, die hem als baby achterliet.

“Well, fuck me pink with a hairy arse!”

Een van mijn favoriete scènes uit de film is de kleine peepshow van ‘Kitten’. Niet alleen is het een geniaal geacteerd stuk, maar Murphy slaagt er ook in om het komische perfect te combineren met het tragische. Zijn gesprek met zijn biologische vader, Father Liam (Liam Neeson), vind ik een van de meest ontroerende vader-zoon gesprekken ooit. Grotendeels omdat het fantastisch is hoe een priester zijn hart kan openstellen voor een zoon als ‘Kitten’. Only in movies uiteraard.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.