Op de rand van waanzin

Artisan Entertainment

Artisan Entertainment

De meeste meisje zullen wel weten wat een nachtmerrie diëten kan zijn. Sommige kruipen ver uit hun huid om toch maar die paar grammetjes kwijt te raken. Voor je het weet, heb je een eetstoornis aan je been. Je kunt er echter wel op tijd overheen raken met wat hulp, aandacht en de occasionele sarcastische commentaartjes – meestal goed bedoeld. Het wordt natuurlijk een probleem als er niemand is om je te controleren. Zo laat Darren Aronofsky in zijn Requiem for a Dream nog maar eens zien hoever een obsessie je kan leiden. And it ain’t a pretty picture.

Artisan Entertainment

Purple in the morning, blue in the afternoon, orange in the evening.

Requiem for a Dream is gebaseerd op het gelijknamige boek van Hubert Selby Jr. De film focust zich op vier hoofdpersonages: Sara (Ellen Burstyn), haar zoon Harry (Jared Leto), zijn vriendin Marion (Jennifer Connelly) en zijn vriend Tyrone (Marlon Wayans).

Die vier lijden allemaal aan een of andere verslaving. Sara propt zich bijvoorbeeld dagelijks vol met verschillende soorten dieetpillen. Zo probeert ze er wanhopig magerder en jonger uit te zien om deel te nemen aan haar favoriete spelprogramma. Harry, Marion en Tyrone zitten op hun beurt vast aan heroïne. Het wordt echter steeds moeilijker om eraan te geraken en de drie blijven zakken in een dieper wordende put.

Artisan Entertainment

Sara wordt uiteindelijk opgenomen in een psychiatrie, waar ze haar verstand helemaal verliest. Harry’s arm wordt geamputeerd, omdat die volledig geïnfecteerd raakte door onhygiënisch naaldgebruik. Tyrone zit in de gevangenis omringd door racistische cipiers. Marion tenslotte blijft als enige haar verslaving onderhouden, waardoor ze in een soort seksslavin verandert.

In the end it’s all nice.

Een van de beste scènes uit de film is wanneer Sara al op het punt staat om compleet dol te draaien. Naar het einde toe is ze gewoon geobsedeerd door haar spelprogramma. Haar koelkast beschouwt ze dan weer als een echte monster. Aronofsky levert een krachtige scène met fantastische camerabewegingen. De lichts- en geluidseffecten versterken Sara’s waanzin bovendien nog meer. Burstyn presteert trouwens geniaal in dat stuk. Haar Oscarnominatie voor de beste actrice heeft ze bij deze eerlijk verdiend.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.