Pure schoonheid en moordende perfectie

Fox Searchlight Pictures

Fox Searchlight Pictures

Een van de mooiste menselijke uitvindingen moet wel de klassieke muziek zijn. Ik vind vooral pianostukken vaak letterlijk adembenemend. De films als Darren Aronofsky’s Black Swan zijn voor mij dan ook een plezier om naar te kijken. En aangezien Black Swan om Tsjaikovski’s Zwanenmeer draait, hoor je uiteraard stukken uit dit fantastische balletstuk.

De film is in feite bedoeld als kritiek op het lijden – en het is ook lijden – van de ballerina’s en het geobsedeerde streven naar perfectie dat in die wereld heerst. Volledig mee akkoord. Je mag me dus gerust afschieten wanneer ik zeg dat het Zwanenmeer nog steeds een prachtige productie is. Ik weet dat het hier zowat om een marteltuig gaat, maar mijn gevoel kan ik nu eenmaal niet negeren.

It’s about a girl who gets turned into a swan and she needs love to break the spell, but her prince falls for the wrong girl so she kills herself.

Fox

Black Swan gaat over Nina (Natalie Portman), een ballerina die wanhopig haar best doet om de volledige hoofdrol in een nieuwe productie van het Zwanenmeer te krijgen. Zij speelt namelijk eerst enkel de onschuldige Witte Zwaan, aangezien haar donker kantje niet verleidelijk genoeg is. Haar tweeling, de sensuele Zwarte Zwaan, wordt dus aanvankelijk gespeeld door Lily (Mila Kunis). Nina wordt uiteindelijk zodanig bezeten door de wens om de Zwanenkoning te spelen dat ze er gek van wordt en zelfs begint te hallucineren. Ze verliest alle controle over zichzelf, maar bereikt koste wat het kost haar doel.

I felt it. Perfect. I was perfect.

Een van mijn favoriete stukken is wanneer Nina tijdens de première toch de Zwarte Zwaan speelt nadat ze Lilly heeft neergestoken. Ze laat zich volledig los, verandert letterlijk in een Zwarte Zwaan, maar levert feilloos resultaat. Ik vind dit een zeer sterk, aangrijpend en passioneel stuk. De muziek is trouwens geniaal!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.