Sometimes perfect strangers make the best friends

Melodrama Pictures

Melodrama Pictures

Ik heb Adam Elliots Mary and Max ondertussen zeker al vijf keer op een of andere manier vernoemd. Het werd dus lang tijd dat ik er een artikel over schreef. En sinds ik onlangs naar Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be) van Pink Martini zat te luisteren, heb ik direct ook het stukje gekozen waarover.

He’s scared of outside, which is a disease called homophobia.

Mary and Max is een uit klei gemaakte stopmotion animatiefilm. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over Mary (Bethany Whitmore), een achtjarig en eenzaam meisje uit Australië, en over Max (Philip Seymour Hoffman), een 44-jarige zwaarlijvige Amerikaan met het syndroom van Asperger.

Mary is arm, niet bepaald mooi en wordt thuis zowat verwaarloosd. Haar vader is nogal afstandelijk en haar moeder is een kleptomane alcoholicus. Bovendien wordt ze zwaar gepest op school. Op een dag besluit ze een brief te schrijven naar iemand uit Amerika. Ze kiest toevallig het adres van Max uit een telefoonboek. Net als Mary leidt Max een eenzaam leven. Naast het syndroom van Asperger heeft hij ook last van paniekaanvallen en een depressie. Hierdoor is het voor hem onmogelijk om vrienden te maken of een “normaal’ leven te leiden. Met Mary ontwikkelt Max echter een langverwachte en ontroerende vriendschap. De twee blijven levenslang naar elkaar schrijven.

Melodrama Pictures

Do you have a favourite-sounding word? My top-five are “ointment,” “bumblebee,” “Vladivostok,” “banana,” and “testicle.”

Geïnspireerd door haar vriendschap met Max wordt Mary (Toni Collette) later een psychiater. Ze schrijft een gespecialiseerd boek over het syndroom van Asperger, waarin ze haar correspondentie met Max ter illustratie gebruikt. Zo wil ze zijn “ziekte” beter begrijpen om er een oplossing voor te vinden. Max wordt echter woedend wanneer hij dit ontdekt. Voor hem vormt zijn aandoening namelijk een deel van zijn leven en niet iets dat genezen moet worden. Hij vindt Mary’s boek enorm beledigend en verbreekt alle contact door haar slechts de letter ‘M’ uit zijn typemachine op te sturen.

Mary raakt hierdoor in een steeds diepere depressie en besluit uiteindelijk zelfmoord te plegen met een potje valium van haar overleden moeder. Ze weet echter nog niet dat Max haar ondertussen vergeven heeft en dat ze zwanger is. Los van het feit dat dit een zeer tragisch stuk is, heeft het een bitterzoet karakter vind ik. Het liedje werkt voor mij bijvoorbeeld altijd oppeppend en je ziet het niet maar Mary wordt last minute gered door haar buur. Hij brengt haar het vergevingspakje van Max en all is well again. Dus ook al lijkt een situatie absoluut hopeloos gebeurt er altijd wel iets onverwachts. Toch een leuke gedachte, niet? Trouwens, nog een leuk weetje. Mary and Max staat op de 182ste plaats in de Top 250 van IMDb.

http://youtu.be/uq17zxmTMY8

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , ,

Comments are closed.