Sprookje voor grote kindjes

New Line Cinema

New Line Cinema

Laat ik dit artikel beginnen met het statement dat Spaanse cinema over het algemeen beter is dan wat er in Hollywood geproduceerd wordt. Als bewijs daarvan kan ik een hele lijst films opnoemen. Het artikel zou dan wel veranderen in een essay van 100 pagina’s, dus hou ik me toch maar beter bij één voorbeeld: Guillermo del Toro’s Pan’s Labyrinth (El laberinto del fauno). Dit duistere fantasy drama zal je een totaal andere kant van de sprookjes en de elfjes laten zien. Tommy Wirkola (Hansel & Gretel: Witch Hunters) kan er zeker een en ander van leren. Pan’s Labyrinth kreeg niet voor niks drie Oscars en de 116e plaats in de Top 250 van IMDb.

New Line Cinema

What happens when make-believe believes it’s real?

De film speelt zich af in Spanje anno 1944, vijf jaar na de Spaanse Burgeroorlog. Het verhaal is een combinatie van de echte en een mythische wereld dat draait rond een verlaten doolhof. De hoofdpersonages zijn het jonge meisje Ofelia (Ivana Baquero) en een faun (Doug Jones), een mythologisch wezen.

De stiefvader van Ofelia is een echte sociopaat en een leider van een groep falangisten, een fascistische beweging. Terwijl hij een bloedige strijd voert tegen de Spaanse Maquis (vrijheidsstrijders), wordt zijn zwangere vrouw steeds zieker. Ofelia trekt zich een beetje terug en ontmoet verschillende magische wezens. Zij geloven dat het meisje de reïncarnatie is van Moanna, de prinses van de onderwereld.

A long time ago, in the underground realm, where there are no lies or pain, there lived a Princess who dreamed of the human world.

New Line Cinema

De faun geeft aan Ofelia drie taken die ze moet volbrengen voor de volgende volle maan verschijnt. Enkel zo kan ze bewijzen dat de geest van de prinses nog intact is.

Verder vertel ik niks meer, want Pan’s Labyrinth is echt te leuk voor spoilers! Hieronder staat natuurlijk wel mijn favoriete scène. Dus oké, misschien nog een héél kleine spoiler.

Pan’s Labyrinth is in zijn geheel gewoon fantastisch om naar te kijken! De beelden, de special effects, de camerabewegingen… Allemaal zeer professioneel. Toch is er één deel dat mij altijd zal bijblijven. Als haar tweede taak moet Ofelia een sierlijke dolk gaan halen bij een kindervretend monster (opnieuw Doug Jones) – en één van de coolste personages ooit! De faun verbiedt haar ten strengste iets op te eten. Zoals je ziet, heeft het kind daar moeite mee. Voor de gevolgen ervan moet je maar de film bekijken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.