Think big

Columbia Pictures

Columbia Pictures

Ondanks de geflopte Dark Shadows blijft Tim Burton een van mijn grootste idolen. Als ik me niet vergis, heb ik ondertussen al zijn langspeelfilms gezien. Met veel pijn in mijn hart geef ik toe dat Dark Shadows niet eens de slechtste was. Zijn Pee-wee’s Big Adventure (1985) vond ik persoonlijk een regelrechte ramp! Als iemand me kan uitleggen waarom sommigen dat een klassieker vinden, zal ik eeuwig dankbaar blijven.

Columbia Pictures

Toch slaagt the good old Tim er keer op keer in een film uit te brengen die het allemaal weer goed maakt. Big Fish (2003) is er een fantastisch voorbeeld van! Deze leuke fantasy avonturenfilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van Daniel Wallace uit 1998. De film gaat over Ed Bloom (Albert Finney) die voor het sterven zijn ongelooflijke levensverhaal tegen zijn zoon Will (Billy Crudup) vertelt. Bloom wordt in zijn jonge jaren gespeeld door Ewan McGregor.

It was that night I discovered that most things you consider evil or wicked are simply lonely, and lacking in the social niceties.

Ed en Will hebben jarenlang een moeilijke relatie gehad. Will vertelt bijvoorbeeld tegen zijn vrouw Josephine (Marion Cotillard) dat hij zijn vader moeilijk kon vertrouwen, omdat hij nooit normale en realistische verhalen verteld heeft. Uiteindelijk gaan vader en zoon drie jaar lang niet meer met elkaar praten. Tot Eds gezondheid zwaar achteruit begint te gaan en hij in het ziekenhuis belandt.

Op weg naar het ziekenhuis vertelt Will tegen Josephine een van zijn vaders gekke verhaaltjes. Toen Ed nog een kind was, kwam hij blijkbaar een heks tegen (natuurlijk Helena Bonham Carter!). In haar glazen oog zag Ed hoe hij ging sterven. Vanaf dat moment besloot hij het leven bij de horens te pakken en maakte hij één geniaal avontuur achter het andere mee.

Columbia Pictures

They say when you meet the love of your life, time stops, and that’s true. What they don’t tell you is that when it starts again, it moves extra fast to catch up.

Zoals in elk sprookje is er ook in Big Fish een groot liefdesverhaal. Zo wordt Ed zwaar verliefd op Sandra Templeton (Alison Lohman), een meisje dat hij in een circus gezien heeft. Spijtig genoeg is Sandra blijkbaar al verloofd. Voor iemand met Eds fantasie is zoiets natuurlijk maar een detail. In de geweldig kinderlijke scène onderaan zie je hoe hij Sandra uiteindelijk toch verovert. Zij wordt trouwens later gespeeld door Jessica Lange.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.