Verbeeldingskracht en vaderliefde

Miramax Films

Miramax Films

Een van de meest ontroerende films in de geschiedenis van de cinema moet wel Roberto Benigni’s La vita è bella (Life Is Beautiful) zijn. Wie deze film niet goed vond, moet zich dringend laten nakijken! – Dit is dus mijn flauw-dramatische manier van aantonen hoe goed ik hem zelf vond.

This is my story. This is the sacrifice my father made. This was his gift to me.

Miramax Films

La vita è bella is een dramakomedie uit 1997 waarin Roberto Benigni ook de hoofdrol speelt. Het verhaal gaat over Guido Orefice (Benigni), een Italiaan van joodse afkomst, die zijn verbeeldingsvermogen gebruikt om zijn zoontje (Giorgio Cantarini) het trauma van een naziconcentratiekamp te besparen. De film heeft terecht drie Oscars in de wacht gesleept, waaronder een voor de beste buitenlandse film. La vita è bella staat bovendien te pronken op de 40e plaats in de Top 250 van IMDb.

Het is 1939 en we zitten in Italië, waar de jonge en charmante Guido tot over zijn oren verliefd wordt op Dora (Nicoletta Braschi). Hij blijft haar achtervolgen totdat ze zich gewillig overgeeft. – Dus kom jongens, doorzetten! – Guido en Dora trouwen, krijgen een zoontje, Joshua, en leven nog lang en gelukkig.

Miramax Films

Joshua: “No Jews or Dogs Allowed.” Why do all the shops say, “No Jews Allowed”?
Guido: Oh, that. “Not Allowed” signs are the latest trend! The other day, I was in a shop with my friend the kangaroo, but their sign said, “No Kangaroos Allowed,” and I said to my friend, “Well, what can I do? They don’t allow kangaroos.”

Alleen duurt het niet bepaald lang, want dan breekt er natuurlijk de Tweede Wereldoorlog uit. Guido en Joshua worden meegenomen naar een concentratiekamp. Uiteraard gaat Dora ze achterna, ook al is ze geen Joodse. Zoals je weet, werden vrouwen en kinderen in concentratiekampen gescheiden gehouden van de mannen. Guido slaagde er echter in om Joshua de hele film verstopt bij zich te houden.

Kinderen zijn kinderen en om Joshua af te schermen, overtuigde Guido hem dat ze in een spelletje zaten. In de scène onderaan zie je hoe Guido de situatie heel slim bespeelt. Hij tovert een instant glimlach op je gezicht en toont hoe vindingrijk een mens in nood toch kan zijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.