Wat vrijheid kan kosten

IFC Films

IFC Films

Als ik de namen Steve McQueen en Michael Fassbender in één zin gebruik, wil ik wedden dat de meesten direct aan Shame denken. What a shame indeed. Want behalve de mooie, artistieke shots die typisch zijn aan McQueen had de film niet veel te bieden. Het verhaal sloeg nergens op en na ongeveer een uur viel je uit verveling in slaap. Ik dan toch.

Dit gezegd zijnde wil ik het nu hebben over Hunger (2008). Dit is de eerste langspeelfilm van McQueen en zijn eerste samenwerking met Fassbender. Hiermee hoop ik Shame uit jullie geheugen te wissen. Hunger weerspiegelt namelijk de echte talenten van Steve McQueen. Zelf ben ik na deze film gewoon verliefd geworden op zijn stijl.

IFC Films

De film gaat over de Ierse republikein Bobby Sands (Fassbender) die een hongerstaking leidt in een Noord-Ierse gevangenis. Kleine tip: Hunger is echt leuk als je een beetje achtergrondkennis hebt van de hele Ierland-Engeland-affaire. Het personage van Bobby Sands komt dan namelijk echt tot zijn recht, want het is een biografisch verhaal. Ondertitels zijn tevens aangeraden.

When you’re hung from a cross you’re gonna say anything. Jesus offers him a seat next to his daddy in a place called paradise you’re always gonna put your hand up and have a piece of that.

Mijn favoriete scène situeert zich rond het einde van de film. Daarin zie je in welke toestand Bobby door zijn hongerstaking uiteindelijk belandt. Hij is psychisch en fysiek gewoon gebroken maar geeft toch niet op. Het is trouwens echt gestoord hoe zwaar Fassbender moest afvallen voor deze film. In de onderstaande scène heb je nog niks gezien hoor.

Naast McQueens typische close-ups zie je ook een sobere maar geslaagde setting. De combinatie van camerabewegingen, het lugubere achtergrondgeluid en vleugelgefladder stuurt elke keer opnieuw rillingen door mijn lijf. Enjoy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , ,

Comments are closed.