Film Fest Gent: Terugblik en Palmares

Film Fest Gent

Film Fest Gent

David

David

Dit weekend viel het doek over het 43e Film Fest Gent en werden de prijzen uitgereikt. Ook Supercalifragilistic blikt even terug.

Met de vertoning van Souvenir van Bavo Defurne werd het 43e Film Fest Gent afgesloten. Na bijna twee weken in de duisternis komen ook de perslui – waaronder die van Supercalifragilistic – weer buiten. Mocht u er enkele tegen het lijf lopen: u kan ze herkennen aan de ietwat verdwaasde en verwarde blik waarmee ze de ‘echte wereld’ aanschouwen.

Dat verblijf in de duisternis van de zalen heeft wel een rijke oogst opgeleverd, waarop we even terugblikken.

Het Beste

Film Fest Gent

Film Fest Gent

Buiten de competitie was Paterson van Jim Jarmusch een grote verrassing. Binnen de festivalcompetitie – die dit jaar in alle eerlijkheid iets minder constant was in kwaliteit dan de editie van vorig jaar – waren The Ornithologist, Hermia & Helena, Cartas da Guerra en A Quiet Passion de films die er bovenuit staken. Na wat wikken en wegen had wat mij betreft The Ornithologist mogen winnen. Maar A Quiet Passion, de uiteindelijke keuze van de jury, is een meer dan verdiende laureaat.

Film Fest Gent

Film Fest Gent

De Grootste Verrassing

Zonder twijfel het Argentijnse Hermia & Helena. Een vinnige, goed geritmeerde prent over leven en relaties, die onderhuids allerlei complexe thema’s aansnijdt over vervreemding, geheugen en herinneringen en het leven in een moderne gefragmenteerde wereld.

Lumière

Lumière

De Grootste Teleurstelling

Voyage of Time: Life’s Journey van grootmeester Terrence Malick was – zoals elke nieuwe film van Malick – een gebeurtenis om naar uit te kijken. Helaas is dit niet meer dan een tweederangs Koyaanisqatsi, met een voor één keer onuitstaanbare voice-over en zelfs een beeldtaal die eerder banaal dan geïnspireerd oogt.

Fox

Fox

Het Slechtste

Daarvoor moest u op pagina 31 van de Film Fest Gent Catalogus zijn. Daar vond u netjes onder elkaar gerangschikt The Birth of a Nation –  de vreselijke hagiografie die Nate Parker aan zichzelf opdroeg, daarbij meteen de hele slavernij reducerend tot een veredelde soapopera – en Le Ciel Flamand, een prent die zijn eigen banaliteit angstvallig probeert te verstoppen achter elke pseudo-artistieke kunstgreep die de makers maar kunnen bedenken.

O'Brother Distribution

O’Brother Distribution

Het Palmares

De grote prijs ging naar A Quiet Passion, een keuze die we hier bij Supercalifragilistic met plezier, maar ook met enige reserve (zie hierboven) willen onderschrijven. Verder was er ook een vermelding voor het gebruik van muziek in Home van Fien Troch.

Heel veel respect valt op te brengen voor de keuze van de jongerenjury die oordeelde over de Explore Zone. Met het bekronen van het overigens bijzonder geslaagde Grave (Raw) had de jury het lef om voluit te kiezen voor een gedurfde genrefilm. Zeker niet evident voor een groep jongeren die op een prestigieus festival als dat van Gent een prijs mag uitreiken.

@supercalifilm volgen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.