4 tips voor Indy 5

Paramount

In 2008 keerde Indiana Jones na bijna 20 jaar terug naar het witte doek. Kingdom of the Crystal Skull werd jammer genoeg geen volwaardig vierde deel uit de franchise. De meningen waren dan ook serieus verdeeld. In het positieve kamp bedacht de onlangs overleden criticus Roger Ebert Crystall Skull nog met een 3.5 op 4, een rating die hij ook voorzien had voor Indiana Jones and the Last Crusade. Tegelijkertijd won de film ook de Razzie voor “Worst Prequel, Remake, Rip-off or Sequel”. Geen prijs om in de kast te plaatsen me dunkt. Persoonlijk vond ik dat de film er wel mee door kon. Al geef ik wel toe dat ik de film bekeek in een zondagnamiddagkater-modus en dat mijn doorgaans kritische geest op dat moment dus iets milder gestemd was.

Paramount

Nu, ook al waren de meningen niet altijd even rooskleurig te noemen, toch bracht deel vier meer dan 786 miljoen dollar in het laatje. En dus mag Indy binnenkort nog een vijfde keer zijn fedora hoed opzetten. Harrison Ford zit ondertussen wel al aan 71 lentes. De acteur zegt zeker geen neen tegen een nieuw vervolg, maar vraagt de makers niet onterecht om er een beetje vaart achter te zetten. Omdat we hier bij Supercalifragilistic wel fan zijn van de avontuurlijke archeoloog, lijsten we alvast een aantal mogelijke pistes uit voor een mogelijk nieuw verhaal:

1. Meer van hetzelfde (maar dan beter)!
De kritische pijlen van Crystal Skull richtten zich nooit op de leeftijd van Ford. Het was het eerder doodbrave en bij momenten bovendien ook veel te trage scenario dat in vele recensies tot schietschijf diende. Het verhaal kan, moet en zal dus beter en sneller worden! Vaart vormde voor de vorige drie delen nooit een probleem, dus waarom zou het nu niet lukken om meer schwung in het scenario te slijpen? Een ouder wordende Indy mag hierbij zeker geen hindernis vormen, en kan integendeel een bron van nieuwe vondsten betekenen. Of waarom zou JJ Abrams hem anders terug vragen voor die andere, ouder wordende held in Star Wars VII? Nee, laat Indy gerust meegaan met zijn tijd en toon ons een ouder wordende avonturier in een veranderende wereld. Waarom zou hij bijvoorbeeld tijdens de swinging sixties in Engeland niet op zoek kunnen gaan naar Excalibur, het mythische zwaard van de al even legendarische Koning Arthur?

Paramount

Akkoord, om het geloofwaardig te houden zal hij de meer intense actiescènes dan zelf niet meer kunnen uitvoeren, maar ook dat kan toch geen probleem zijn? Kijk maar naar bijvoorbeeld The Expendables, waarin Jason Statham en Jet Li het schop- en klopwerk overnamen van oudjes Stallone en Schwarzenegger. Tiens, Jet Li, zou dat niet de ideale man zijn om een ouder geworden Short Round te spelen? In ieder geval: leeftijd mag in geen geval een belemmering vormen voor de slinkse Dr. Jones. Zei die zelf niet ooit ” it’s not the age, it’s the mileage”? Ford kennende zit er zeker nog genoeg benzine in de tank om een (hopelijk deze keer wel) goed geschreven script tot een goed einde te brengen.

2. Tijd voor een nieuwe generatie?
Of wat als we Indy enkel nog als springplank zouden gebruiken voor een jongere generatie avonturiers? Die wel stand houden in een moderner wordende wereld waarin opa Jones ondertussen in verloren gelopen is? Een eerste aanzet werd in Skull al gegeven in de vorm van “zoonlief” Shia LaBoeuf. Qua looks en charme zat dat wel goed. De vraag is wel of Shia een ganse avonturenfilm kan dragen, zonder daarbij de hulp te krijgen van in robots transformerende auto’s?

3. Of wagen we ons toch aan een reboot?
Indy laten ouder worden in een moderner wordende wereld kan leuk zijn, maar wie is Indy als hij niet tegen Nazi’s kan vechten? Die zijn er uiteraard niet meer als we er van uit zouden gaan dat we de wereld mee laten evolueren met een oudere Indy. Waarom dus niet voor een reboot durven gaan? Hierbij kan je twee richtingen uit. Ofwel kies je er dan voor om opnieuw op zoek te gaan naar de Temple of Doom of begin je opnieuw aan een queeste naar de Ark des Verbonds. Een andere optie is een volledig nieuw avontuur. Stijl Indy Begins. Waarin we dan ook een voorgeschiedenis kunnen breien aan de personages van Short Round of vader Henry Jones Sr.?

Paramount

5. Wie reboot zegt, zegt recasting
Kiezen we voor een origin story, of laten we Indy opnieuw opdraven tegen een verse lading Nazi’s? In beide gevallen zullen we sowieso een frissere Indy nodig hebben en kunnen we dus niet verder met Harrison Ford, hoe jong hij er met z’n oorbelletje dezer dagen uit ziet of wil zien. Dit betekent dus een gigantisch gewicht op de schouders van een mogelijke opvolger. En op die van de scenaristen, want ook daar zullen de fans en bij uitbreiding de rest van de wereld nauw op toezien. Het kan verrassende cinema opleveren, want veel vragen uit de Indy franchise blijven nog onopgelost.

Bron:Hitflix

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.