Aladdin: Geest is de verkoper

Walt Disney

“This seems far more plausible than it being 10.000 years in the future.”

Nog eentje om het af te leren: als we even voet bij stuk houden en Disney’s Aladdin blijven zien als een (weliswaar postmodern) sprookje, dan is er nog een andere “theorie” die we kunnen aanhalen. De aanhalingstekens staan er omdat deze theorie in feite zo goed als zeker is; een embryonale versie van het scenario bevestigt ze zelfs.

Walt Disney

Herinnert u zich de gladde lampenverkoper uit het begin van de film? Hij is het die op de tonen van Arabian Nights de legende van Aladdin en diens drie wensen vertelt aan de toeschouwer (de klant, met andere woorden). Denk nu even terug aan de verschijning van Geest – of Genie, zoals hij in de Engelse versie genoemd wordt: blauwe huid, zwart baardje, vier vingers. Plaats dit beeld nu naast de verschijning van de verkoper, en je merkt dat de twee sterk op elkaar lijken – zelfs het aantal vingers (vier) komt overeen, terwijl alle andere personages er wel degelijk vijf hebben.

De verkoper is dus niemand minder dan Geest in een zoveelste vermomming, die het verhaal vertelt van de meester die hem uit de lamp bevrijd heeft. Vandaar dat Robin Williams aan beide figuren zijn stem verleent. De oorspronkelijke ontknoping van de film onthulde trouwens ’s mans geheime identiteit, maar uiteindelijk werd toch gekozen voor een romantische slotscène tussen Aladdin en Prinses Jasmine.

“G E N I E C E P T I O N”

Maar waarom zou Geest na het terugwinnen van zijn vrijheid door het leven willen gaan als sjofele lampenverkoper? Ik dacht dat hij op vakantie ging naar Hawaï? Nee, nu de makers de ambiguïteit van het personage toch intact hebben gelaten, kies ik ervoor iets anders te geloven. Het verhaal van Aladdin is niets meer dan een gesofisticeerde verkoperstruc van een uitzonderlijk ingenieuze Arabische salesman annex meesterverteller. Het coolste personage uit zijn verhaal – Geest – heeft de verkoper naar zichzelf gemodelleerd. Al dat gezever over magische lampen is niets meer dan wat geslijm om ons die dekselse lamp aan te smeren.

Grote kans trouwens dat de legende van Aladdin inderdaad ooit op die manier begonnen is.

“No, no… I like the 10.000 years in the future version better.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , ,

Comments are closed.