Benedict Cumberbatch vs. Martin Freeman

smaug en bilbo

warner Bros

Naast de immens populaire serie Sherlock spelen Benedict Cumberbatch en Martin Freeman nu ook samen in de nieuwe Hobbit, The Desolation of Smaug. In Sherlock zijn ze maatjes, partners in solving crime. In de nieuwe Hobbit liggen ze elkaar minder nauw aan het hart: Cumberbatch speelt namelijk Smaug, de bloeddorstige draak. Zou er ondertussen een gezonde rivaliteit tussen de twee mannen gegroeid zijn? Neen? Dan wordt het tijd om die maar eens te creëren. In dit artikel stel ik me de vraag: Wie is de beste acteur: Cumberbatch of Freeman?

Laten we het eerst hebben over The Desolation of Smaug. Oké, Cumberbatch heeft een enorm sexy stem. Net zoals heteroseksuele mannen fysiek niet in staat lijken te zijn geen al dan niet kortstondige blik te werpen op een mooie décolleté wanneer deze zich binnen een straal van vijf meter bevindt, is geen heteroseksuele vrouw ongevoelig aan de stem van Cumberbatch. Ook Peter Jackson smolt voor het  stemtimbre van de Britse acteur en besliste dan ook om hem als draak te casten in de tweede Hobbit.

Warner Bros

Hoe indrukwekkend de stem van Cumberbatch ook moge zijn, het is Martin Freeman die de film draagt. In The Desolation of  Smaug blijft hij enerzijds dezelfde Bilbo Baggins als in de eerste Hobbit – subtiel humoristisch en onweerstaanbaar sympathiek – maar anderzijds wordt hij een stuk zelfverzekerder. De acteur bewees maar weer eens dat de rol hem op het lijf geschreven is.

Je mag ook niet vergeten dat het merendeel van de scènes in The Desolation of Smaug gefilmd is in de niet-zo-inspirerende Green Room. Neem nu die scène waar Bilbo in de bomen van het hallucinante bos kruipt om zijn weg te vinden. Wanneer de vlindertjes hem omringen terwijl hij uitzicht heeft op Erebor, heb jij ongetwijfeld ook een fijn ‘aaaah!’- moment beleefd. In werkelijkheid zat de Brit in een Green Room gehurkt tussen de struiken. Of denk aan de scène wanneer hij Smaug ontmoet. Je moet Martin Freeman heten om op een geloofwaardige manier een ingebeelde draak te slim af te zijn. Voor mij is hij duidelijk de held in The Desolation of Smaug.

Hobbit

Warner Bros.

Nu, Sherlock. Dit is de serie die het fenomeen Cumberbatch zo’n beetje lanceerde. En terecht. De lange Brit zet een sterke performance neer met zijn erg geloofwaardige sociopatische,betweterige manier van doen. Een tikkeltje té geloofwaardig. Maar Freeman is minstens even geniaal. Hij speelt een bescheiden, menselijke en schattige Watson. De band met Sherlock is tegelijkertijd vertederend en hilarisch.

Wat de balans definitief naar Freeman doet keren is diens verfrissende persoonlijkheid. Ondanks de faam, blijft de acteur erg down-to-earth, met een gezonde dosis sarcasme en zelfspot.

 “My lack of any talent. I had to overcome that. But I got it with sleeping with the right people. It’s always the way forward, I find.” (op de vraag wat voor hem de grootste uitdaging was in The Desolation of Smaug)

Dat maakt hem niet alleen onweerstaanbaar sympathiek, maar dat merk je ook in zijn acteerprestaties. Cumberbatch draagt zijn arrogantie mee in al zijn rollen. Het komt goed uit voor de rollen die hij krijgt, maar kan hij ook iets anders?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , ,

Comments are closed.