Eindscène The Sopranos: analyse

The Sopranos

HBO

Het wordt met goed recht beschouwd als de grootste misdaadreeks aller tijden en misschien wel beste serie tout court. Het is nu acht jaar jaar geleden dat The Sopranos eindigde op een ongelofelijk mysterieuze noot: we blikken hier terug op die veelbesproken laatste scène.

Houd jij van dikke sigaren, de Italiaanse keuken, geweld en macht? Dan is de kans groot dat The Sopranos in jouw straatje ligt. De gerenommeerde serie, gecreëerd door David Chase, liep van 1999 tot 2007 op HBO. James Gandolfini vertolkt in zes seizoenen op ingenieuze wijze de corpulente, sociopathische Tony Soprano en diens dubbelleven, enerzijds als familieman en anderzijds als gewelddadig en manipulatief mafiabaas.

Doorheen de reeks komt capo di tutti capi Tony vaak dicht bij de dood: neergeschoten door zijn eigen oom, bijna voor een helikopter gegooid, enzovoorts. Na een bloederige oorlog tussen de New Yorkfamilie en de New Jerseytak van Tony zijn verschillende van Tony’s guys vermoord. In de finale, 86steaflevering (Made in America), nadat de boss Phil Leotardo (Frank Vincent) vermoord wordt lijkt vrede eindelijk nabij. Of toch niet? In de allerlaatste scène komen Tony en zijn familie samen in een restaurantje, de spanning is te snijden tot de plotse en choquerende cut to black. Wat gebeurt er?

The Sopranos

HBO

Het veelbesproken open einde blijft tot op de dag van vandaag voer voor discussie. Een theorie van vele fans en critici is dat Tony net nadat het beeld zwart wordt, doodgeschoten wordt. Dat lijkt als je de eindscène analyseert vrij plausibel. Tony heeft immers veel vijanden op dat moment: de kans is reëel dat een lid van de New Yorkfamilie hem komt vermoorden. Er hangt dan ook een onheilspellend sfeertje, dat nog sterker wordt als er een louche man aan de toog gaat zitten en een aantal keer naar Tony lonkt. Even later gaat de man naar het toilet, wat fel doet denken aan de scène uit The Godfather, waarin Michael Corleone in een soortgelijk restaurant naar het toilet gaat om een pistool te halen en twee mannen neer te schieten. Bovendien zegt Anthony Junior (Robert Iler) in een eerdere aflevering dat die scène Tony’s favoriete scène uit The Godfather is. Andere critici menen dat Tony het wel overleeft; de jukebox draait niet toevallig don’t stop believing van Journey.

David Chase heeft lang geweigerd om meer uitleg te geven, maar in een recent interview liet hij toch wat meer los. Hij beklemtoont dat het laatste shot van Tony eindigt op don’t stop; hij beseft dat veel fans dit zouden zien als het einde van Tony. Maar: “Whether this is the end here or not, it’s going to come at some point for the rest of us.”


“Life is short. Either it ends here for Tony or some other time. But in spite of that, it’s really worth it. So don’t stop believing.”

Hoe je het ook draait of keert, zijn het niet de hypotheses en vraagtekens rond het einde die het net zo goed maken? David Chase zet je durende de gehele reeks ertoe aan je gedachten te verorberen, te herkauwen en weer uit te spuwen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
TAGS: , , , , , ,

Comments are closed.